A bableves azok közé az ételek közé tartozik, ami minden nemzet konyhájában megtalálható. Egészen változatos elkészítési módja létezik. Én ezúttal a román változatot szemeltem ki magamnak.
Sok ország ételeit készítettem már el, de ezidáig a román ételek valahogy elkerülték a figyelmemet. Ezért is örültem meg annyira, amikor találkoztam ezzel a recepttel. Elsőre a nyár közepén lehet, hogy nem jutna eszünkbe pont bablevest készíteni, ám mégis mindenkinek bátran ajánlom ezt a verziót. Tele van finom zöldségekkel, és ráadásul nem igényel utána az ember főételt sem. Az eredeti receptben nem szerepel alkohol, de úgy gondoltam, hogy a fehérbor nagyon szépen fog illeni a leveshez. Nem is fogtam vele mellé :-)
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g fasole (fehérbab)
- 1 fej vöröshagyma
- 5 szál angolzeller
- 3 szál sárgarépa
- friss petrezselyem
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 3 dl húsleves alaplé
- 150 ml sűrített paradicsompüré
- só, bors
- oregánó
- tejföl a tálaláshoz
A babot fél napra vízbe áztatom. A vöröshagymát felkockázom és megfuttatom egy kis olajon. Hozzáadom a felkarikázott répákat és a zellerszárat. Belekanalazom a paradicsompürét is. Alaposan összeforgatom. Ezután jöhet a bab, az áztatóvízzel együtt. Felforralom, és beleöntöm a húsleves alaplevet, és alaposan megfűszerezem. Amikor újra forr hozzáadom a fehérbort is. Addig főzöm, amíg minden hozzávaló teljesen megpuhul. Ekkor hozzáadom az apróravágott petrezselymet is. Fontos, hogy tényleg csak a végén tegyük hozzá, mert így lesz nagyon friss az összhatás. Tejföllel tálalom.
Jó étvágyat hozzá!