Tréfli

A legkarácsonyibb holland csodakuglóf

marcipános stollen

2017. december 12. - Hársfalvai Hajnalka
A családom már csaknem három éve él kint Hollandiában, és szavamra mondom, ezalatt az időszak alatt nem igazán sikerült igazi holland fogásra lelniük. Bár minden adottságuk meg lenne a hollandoknak ahhoz, hogy világbajnok konyhát vezessenek, mégsem jött össze nekik. Azért mégis akad egy édesség, amelyet a sajátjuknak mondhatnak, és még ráadásul finom is. Az olaszok panettoni kuglófjához áll a legközelebb, annyi csavarral, hogy marcipántöltelék van benne.
Ezt a receptet a hőn szeretett családomnak ajánlom. Apának, aki bátor telepesként nekivágott az újvilágnak, anyának, aki szerelmes feleségként, és szerető családanyaként utánament, Alexnek, aki egy  jobb jövő reményében belevágott az ismeretlenbe, és aki már azóta 5 nyelven megtanult, Jázminnak, akinek a művész lelke ott kint társakra lelt, és aki a legszebb színpadokat tervezi majd meg a világnak, és ajánlom Milánnak, aki ittmaradt velem Magyarországon, és csodás apuka lett belőle. 
img_8659.JPG
És most jöjjön is a holland karácsonyi kuglóf, ami minden évben összehozza reggelente a családot a kávé mellett. 
Hozzávalók:
  • 600 g búza kenyérliszt
  • 2 x 7 g instant élesztő
  • egy csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 nagyobb narancs reszelt héja
  • 250 ml 3,5%-os tej
  • 1 egész tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
  • 90 g hideg teavaj
  • 50 g porcukor
  • 1/3 szerecsendió lereszelve
  • 5 teáskanál barnacukor
  • 80 g szárított mangó
  • 80 g aranymazsola
  • 50 g aszalt áfonya
  • 100 g aszalt sárgabarack
  • 400 g fehér marcipán
  • piros és zöld marcipán a dekoráláshoz
  • A cukormázhoz: 100 g porcukor + 3 evőkanál hideg víz
Az aszalt gyümölcsöket kellőaen apróra vágjuk és beáztatjuk őket a rumban.
Egy nagy tálban összekeverem a lisztet, az élesztőt, a csipet sót, az őrölt szerecsendiót és a cukrot. A vajat felkockázom és hozzáadom a lisztes keverékhez. Morzsásra keverem őket.
Egy másik tálban felmelegítem a tejet langyosra, és hozzákeverem a felvert tojást. Ezt hozzáadom a morzsához és jól összegyúrom. Egy fóliával lefedem, és egy órát hagyom pihenni, jó meleg helyen. Ezalatt az élesztően lesz ideje kellőképpen elvégezni a dolgát. A pihentetés alatt kétszer alaposan átgyúrom. 
Mikor letelt az idő, lisztezett lapra teszem a tésztát és téglalap alakúra nyújtom. Rászórom a felszínére a beáztatott aszaltgyümölcsök egyharmadát és kettéhajtom a tésztát. Átmegyek rajta a sodrófával, és újra téglalapot formálok belőle. Jöhet a második adag gyümölcs, ismét kettéhajtom, és harmadjára ugyanezt a mozdulatsort ismétlem meg. Ezzel tudom elérni, hogy mindenhová jusson az aszaltgyümölcsből, anélkül, hogy szétesne a tészta. Ha jól dolgoztam akkor ismét egy szép téglalapot kapok.
A marcipánmasszából vastagabb (kb 3 cm átmérőjű) kígyót formálok. Ezt a téglalap alsó részére fektetem, és feltekerem a tésztát. Ezáltal egy jó kövér hengerformát kapok. Kört formálok belőle, és a felvert tojással összeragasztom a két végét. Így gyakorlatilag egy koszorú formánk lesz. A közepébe helyezek egy üres, kivajazott befőttesüveget. Így érem majd el, hogy sütés közben is megmaradjon a kuglófunk közepén a lyuk.
Újabb félórát pihentetem, majd megkenem a maradék tojással, és beteszem a sütőbe 180 fokra, 25 percre. 
Kiveszem, kihűtöm, és meglocsolom a cukormázzal. A színes marcipánokból magyalt formázok, és azt is a tetejére ültetem.
Egy egy igazi, hamisítatlan karácsonyi süti!!! Nyammmmiiii!
És lássuk felszeletelve:
img_8663.JPG
süti beállítások módosítása