Tréfli

Álomfinom portugál vaníliás süti - pasteis de Nata

2018. február 08. - Hársfalvai Hajnalka

Egyszerűen bolondulok ezért a süteményért. Néhány évvel ezelőtt egy hetet töltöttem el Portugáliában, és nem telt el olyan nap, amikor nem ettem meg legalább kettőt belőle a kávém mellé. Eredetileg pastel de Belém-nek hívják, és a legenda szerint szerzetesek kísérletezték ki a receptúrát, amelyet azóta is nagy titok övez. Számos receptet lelhetünk fel az interneten, de nagyon sok úgy kezdődik, hogy fagyasztott leveles tésztával dolgoznak, ami természetesen igen megrövidíti az elkészítési időt, ugyanakkor az eredeti közelébe sem ér.

Hosszas kutakodás után végül a következő összeállítást találtam a legjobbnak. Előre szólok, hogy bizony időigényes, és néha türelemjáték is, de abszolút megéri. Életem egyik legfinomabb sütije.

img_9159.JPG

Lássuk is a receptet!

Hozzávalók 12 adaghoz:

- 1 muffintálca (12 db-os)

A tésztához:

- 150 g búza finomliszt

- 100 ml víz

- egy csipet só

- 120 g szobahőmérsékletű teavaj

A töltelékhez:

- 20 g liszt

- 125 ml tej

- 80 ml víz

- 120 g kristálycukor

- 1 kisebb rúd fahéj

- 1 vanília kikapart magja

- 4 tojássárgája

A tészta elkészítésével kezdjük a folyamatot. A lisztet és a vizet egy robotkeverő dagasztó fejével jól összekeverem. Nem kell megijedni, mert elég ragacsos lesz a tészta. Pont emiatt lesz olyan porhanyós a végeredmény. Egy lisztezett deszkára borítjuk és fóliával letakarva fél óráig pihentetjük. Ezután négyzet alakúra nyújtjuk úgy, hogy bőséges lisztet szórunk alá. Egy életlen kés segítségével a vaj egyharmadával megkenem a felszínét, majd háromrétbe hajtom és elforgatom 90  fokkal. Ismét fél órára félreteszem pihenni. Ezután ismét kinyújtom, jövet a vaj második adagja, haromba hajtom és félreteszem 10 percre. Újra kinyújtom, megvajazom a felszínét, ám ezúttal nem hajtogatom, hanem óvatosan, szorosan feltekerem, ezáltal egy nagy hengert kapva. Hűtőbe teszem egy órára, hogy jó alaposan lehűljön. 

Ezalatt elkészítem a tölteléket. Egy kis lábasba teszem a vizet, a cukrot és a fahéjat, és addig melegítem alacsony lángon, amíg a cukor el nem olvad teljesen. Ezután eltávolítom a fahéjrudat belőle.

A lisztet a tejjel csomómentesre keverem, és hozzáadom a vaníliát. Ezután óvatosan belecsorgatom a cukros keveréket, és folyamatosan kevergetem egy habverővel, egészen addig, amíg langyos nem lesz. Ekkor hozzáadom a sárgájákat is.

A tésztát 12 fele vágom, és mindegyik muffin mélyedésbe teszek egy-egy karikát. Bevizezett ujjakkal kosárkákat formálok belőlük, és mindegyik kosárkát majdnem tele töltök a tojásos keverékkel.

200 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.

Jó étvágyat hozzá!

 

süti beállítások módosítása