Tréfli

Angol bélszín, konyakban flambírozott zöldborsmártással

2018. február 23. - Hársfalvai Hajnalka

Elsőre talán kicsit flancosnak hangzik ez a fogás, másodjára pedig igencsak bonyolultnak és macerásnak. De az a jó hírem van, hogy hihetetlenül egyszerű elkészíteni, ugyanakkor bármelyik éttermi fogást kenterbe veri.

Már régóta el szerettük volna készíteni, és most végre alkalmat is találtunk hozzá. Vasárnap vendégek jöttek hozzánk, és bevetettük a nagyágyút.Az egyetlen bonyolult része a receptnek az a bélszín beszerzése, minden más már csak gyerekjáték. Nagyon fontos, hogy csak megbízható hentesnél vegyünk húst, már csak azért is, mert az angolos bélszín közepe bizony csaknem nyers, ezért kár lenne kockáztatni.

Lássuk is ezt a kiváló fogást, amely bármely étterem asztalán megállná a helyét!
img_9260.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

- 1 kis üveg zöldbors (a nagyobb boltok konzerv részlegén lehet kapni)

- személyenként 25 dkg bélszín

- 200 ml tejszín

- két löttyintés jó minőségű konyak

- 2 gerezd fokhagyma

- teavaj

- 2 teáskanál angol mustár

- só, bors

+ bármilyen köret

Először a borsmártással kezdünk. A zöldborsokat lehántjuk a szár részről, átmossuk, és egy éles kés segítségével apróra vágjuk őket. Egy serpenyőben megolvasztok egy kis vajat, és ráöntöm a zöldborsot. Néhány perc elteltével rálöttyintek egy kis konyakot és egy lángszóró segítségével meggyújtom. Nem kell megijedni, jó magas lángok fognak felcsapni, de hamar el is alszik majd. Ezután hozzáadom a zúzott fokhagymákat is, majd felöntöm a tejszínnel, sózom és borsozom, majd belekeverem a mustárt is. Kb a felére kell majd sűríteni és már kész is.

A bélszínt 3-4 cm es szeletekre vágom, ha a hentes nem vágta fel korábban. Beledörzölök minden oldalába egy kis sót, frissen őrölt borsot, és pihentetem negyed óráig. Ezt követően egy serpenyőben olajat hevítek, nagyon magas hőfokon, és belerakom a bélszín szeleteket. 4-4 percig sütöm mindkét oldalukat, majd a végén beleteszek egy kocka vajat a serpenyőbe, és hagyom, hogy szépen elolvadjon. Kiveszem a serpenyőből a húsokat, és 5 percig pihentetem tálalás előtt.

Jó étvágyat ehhez a mennyei fogáshoz!

süti beállítások módosítása