Véleményem szerint csaknem minden háztartásban van egy egyedi legényfogó leves, és mindenki a sajátjára esküszik a leginkább. Valaki tárkonnyal csinálja, valaki mustárosan, valaki tesz bele zöldbabot, valaki nem. Egy valami azonban közös mindegyikben, mégpedig az elkészültének a célja: az, hogy aki betér a csárdánkba, az bizony ne akarjon soha kitérni. :-) Pont emiatt ez egy csupaszív étel, amely bizony csak kellő lelkesedés mellett lesz igazán finom.
Íme az én legényfogó levesem:
Hozzávalók 4 főre:
- 30 dkg kockára vágott sertéscomb
- 1 fej vöröshagyma
- 200 g zöldbab
- 3 szál sárgarépa
- 2 apróbb szem burgonya (de csak akkor ha nagyon tartalmas levest szeretnék)
- 15 dkg kolbász (lehet csípős is)
- 1 csokor friss kapor
- só, bors
- 150 ml tejföl
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- egy kis gerezd citrom (el is hagyható)
A burgonyagombócokhoz:
- 30 dkg burgonya
- 10dkg liszt
- 1 egész tojás
- só
A hagymát apróra vágom, és megfuttatom az olajon. Hozzáadjuk a felkockázott combot, majd alaposan körbepirítjuk. Rákanalazzuk a pirospaprikát, és már jöhet is a felkarikázott kolbász, és a sárgarépa. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, fűszerezzük és addig főzzük, amíg már csaknem teljesen puha a hús. Ekkor hozzáadjuk a zöldbabot is és közepes lángon tovább főzzük. Ezalatt kikeverjük a a habarást (tejföl, liszt, mustár). Hőkiegyenlítéses módszerrel lassan hozzácsurgatjuk a leveshez, és belekeverjük a frissen vágott kaprot is.
A burgonyagombócot a következőképp készítem el. Kockára vágom a burgonyát és megfőzöm, alaposan összetöröm és hagyom kihűlni. Összekeverem a tojással és a liszttel, sózom, és gombócokat formálok belőle. Lobogó vízben kifőzöm őket és tálaláskor a leveshez adom.
Mennyei ez a leves. Bármikor tudnék belőle enni!
Jó étvágyat hozzá!