Bizony, bizony eljött az ideje, hogy megmutassam, hogy mit is jelent az, hogy tréfli. Ha a kóser ételbe belekerül valami nem kóser, mondjuk malac hús, na azt hívjuk tréflinek. És mi történik akkor, ha mér huncutabbak vagyunk, és disznó hús helyett vaddisznó húst adunk hozzá: Na akkor vagyunk vadul tréflik. :-) Én pontosan eképp cselekedtem.
Íme rosszaságom története:
Kora reggel felkeltem és öreg néne módjára elmentem a Lehel piacra. Komolyan mondom a fizetésem felét ott tudtam volna hagyni. Az a látvány és azok az illatok. Egyszerűen oda vagyok a hentespultokért. A füstölt hús illata pompázatos. A célkitűzéseim ezek voltak: Libacomb, füstölt oldalas. Ezeket sikerült is beszereznem rendre. A sólet többi kellékét viszont már nem a piacon vettük meg, hanem egy nagyobb élelmiszerboltban. Amikor bevásároltunk egyszer csak megkörnyékezett a kísértés. Elhaladva a különleges húsok osztálya mellett ott röfögött a vaddisznó hús, és a sóletemben kívánkozott. Nem kellett sokáig győzködni, hogy essek bűnbe.
"Highway to hell" hozzávalói:
- 2 libacomb
- 30 dkg füstölt oldalas (mindenképp fontos, hogy füstölt legyen)
- 40 dkg vaddisznócomb
- 30 dkg nagyszemű tarkabab
- 30 dkg aprószemű fehérbab
- 30 dkg gersli
- babérlevél
- só
- bors (egész)
- 4-6 egész tojás (attól függően, hogy hány embernek főzünk)
- 6 gerezd fokhagyma
Nagyon fontos: A babot nem lehet túláztatni!! Ezért minimum egy éjszakát hagyjuk a tarkababot vízben ázni. A fehérbabról azt írják, hogy elég főzés előtt egy órával beáztatni, de én annak is adnék 3 órát. Ha nem áztatjuk be megfelelő ideig őket, akkor kárba megy az egész sólet.
Mikor már kilubickolták a babok magukat jöhet az összeállítás. Egy nagy hőálló edény az erre legalkalmasabb. Nekem akkor adag lett, hogy kettő is kellett belőle. Sorrend: egy sor tarkabab, fehérbab, gersli, kockára vágott vaddisznócomb, füstöld oldalas, babérlevelek, egész bors, tarkabab, fehérbab, gersli, vaddisznó, oldalas, fűszerek, újra egy sor bab aztán jöhet a két libacomb, és a jól megmosott tojások egészben. Nem muszáj három rétegnek lennie, nyugodtan variálhatunk rajta. A lényeg az, hogy ne tegyük annyira sűrűn őket, hogy az egyes ízeknek legyen lehetőségük összeérni. Ezután húsleves alaplevet öntünk rá, és lefedjük a fedővel. Mehet egy éjszakára a 100 fokos sütőbe. Másnap kivéve sütőből ellenőrizzük, hogy minden alaposan megpuhult-e. Nem kell megijedni ha nem. Én például felnyomtam a hőfokot 180 fokra és még két órát ráhúztam, sőt, a végén fedél nélkül még pirítottam is a combokon.
Szerintem mindenképp érdemes legalább egyszer az életben elkészíteni ezt az ételt. Valóban szívmelengető, és összehozza a családot.