Tréfli

Vadul tréfli sólet

2016. november 16. - Hársfalvai Hajnalka

Bizony, bizony eljött az ideje, hogy megmutassam, hogy mit is jelent az, hogy tréfli. Ha a kóser ételbe belekerül valami nem kóser, mondjuk malac hús, na azt hívjuk tréflinek. És mi történik akkor, ha mér huncutabbak vagyunk, és disznó hús helyett vaddisznó húst adunk hozzá: Na akkor vagyunk vadul tréflik. :-) Én pontosan eképp cselekedtem. 

img_2383.JPG

Íme rosszaságom története:

Kora reggel felkeltem és öreg néne módjára elmentem a Lehel piacra. Komolyan mondom a fizetésem felét ott tudtam volna hagyni. Az a látvány és azok az illatok. Egyszerűen oda vagyok a hentespultokért. A füstölt hús illata pompázatos. A célkitűzéseim ezek voltak: Libacomb, füstölt oldalas. Ezeket sikerült is beszereznem rendre. A sólet többi kellékét viszont már nem a piacon vettük meg, hanem egy nagyobb élelmiszerboltban. Amikor bevásároltunk egyszer csak megkörnyékezett a kísértés. Elhaladva a különleges húsok osztálya mellett ott röfögött a vaddisznó hús, és a sóletemben kívánkozott. Nem kellett sokáig győzködni, hogy essek bűnbe. 

"Highway to hell" hozzávalói:

 - 2 libacomb

- 30 dkg füstölt oldalas (mindenképp fontos, hogy füstölt legyen)

- 40 dkg vaddisznócomb

- 30 dkg nagyszemű tarkabab

- 30 dkg aprószemű fehérbab

- 30 dkg gersli

- babérlevél

- só 

- bors (egész)

- 4-6 egész tojás (attól függően, hogy hány embernek főzünk)

- 6 gerezd  fokhagyma

Nagyon fontos: A babot nem lehet túláztatni!! Ezért minimum egy éjszakát hagyjuk a tarkababot vízben ázni. A fehérbabról azt írják, hogy elég főzés előtt egy órával beáztatni, de én annak is adnék 3 órát. Ha nem áztatjuk be megfelelő ideig őket, akkor kárba megy az egész sólet. 

Mikor már kilubickolták a babok magukat jöhet az összeállítás. Egy nagy hőálló edény az erre legalkalmasabb. Nekem akkor adag lett, hogy kettő is kellett belőle. Sorrend: egy sor tarkabab, fehérbab, gersli, kockára vágott vaddisznócomb, füstöld oldalas, babérlevelek, egész bors, tarkabab, fehérbab, gersli, vaddisznó, oldalas, fűszerek, újra egy sor bab aztán jöhet a két libacomb, és a jól megmosott tojások egészben. Nem muszáj három rétegnek lennie, nyugodtan variálhatunk rajta. A lényeg az, hogy ne tegyük annyira sűrűn őket, hogy az egyes ízeknek legyen lehetőségük összeérni. Ezután húsleves alaplevet öntünk rá, és lefedjük a fedővel. Mehet egy éjszakára a 100 fokos sütőbe. Másnap kivéve sütőből ellenőrizzük, hogy minden alaposan megpuhult-e. Nem kell megijedni ha nem. Én például felnyomtam a hőfokot 180 fokra és még két órát ráhúztam, sőt, a végén fedél nélkül még pirítottam is a combokon. 

Szerintem mindenképp érdemes legalább egyszer az életben elkészíteni ezt az ételt. Valóban szívmelengető, és összehozza a családot.

img_2382.JPG

süti beállítások módosítása