Tréfli

Három titkos összetevős chili con carne

2017. február 02. - Hársfalvai Hajnalka

Aki szereti ezt a fogást, az ezután még inkább oda lesz érte, aki pedig nem rajongott túlzottan érte, az rögvest megszereti. A három fontos plusz összetevőnek köszönhetően olyan csodás ízharmónia alakul ki az ételben, amit ritkán érez az ember.

A chili con carne, magyar nevén csilis bab eredete vitatott. Egyesek szerint nem is Mexikó, hanem Texas a szülőhazája. A legelterjedtebb formájában darált marhahússal készítik. Ám az eredeti recept szerint nem szabad darált hússal dolgozni. Én több okból sem ajánlom. A legfontosabb érvem, hogy abba a darált húsba, amit nem a szemünk láttára dolgoznak fel, beletesznek mindenféle nyesedéket, másrészről az ízei sem ugyanolyan jók.

Ami engem illet én vettem egy szép darab marhanyakat, ami tökéletesen megfelel ennek a célnak. Mivel amúgy is inak szelik át, így nehéz egész nagyobb hússzeleteket kivágni belőle, viszont arra, hogy apró kis húsdarabokra vágjuk tökéletes.

És, hogy mik a titkos hozzávalók?

SÖR, FAHÉJ és ÉTCSOKOLÁDÉ!!!

bab.jpg

 

Hozzávalók 4 főre:

- 60-80 dkg marhanyak

- 2 fej vöröshagyma

- 300 g vörösbab

- 2 teáskanál őrölt római kömény

- 2 teáskanál pirospaprika

- 1 teáskanál őrölt vörös csili

- 100 g paradicsompüré

- 5 dl világos sör

- 2 egész rúd fahéj

- só, bors

- tejföl a tálaláshoz

- 2 kocka étcsokoládé

- friss koriander apróra kockázva / ha nincs otthon, akkor szárított lestyánt is használhatunk

A kockára vágott vöröshagymát megdinszteljük egy kis olajon, ezt követően hozzáadjuk a felaprított marhahúst. Sózzuk, borsozzuk. Mikor kifehéredett a hús levesszük a tűzről és hozzákeverjük a pirospaprikát és a csilit. Mehet vissza tűzre. Ezután jöhet a paradicsompüré. Néhány perc múlva mehet a többi fűszer is, végül az előző éjszaka beáztatott vörös bab. Ezt követően felöntjük a sör felével, és alacsony lángon főzzük legalább egy órát. Utána beletesszük az egész fahéjat, és újabb fél órát főzzük. Ha kell pótoljuk a folyadékot, sör formájában. Mikor megpuhult a hús és a babok is, levesszük a fazék fedőjét, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a ragu. Ezen a ponton mára fahéjat el lehet távolítani belőle. A legvégén hozzáadjuk az étcsokit és alaposan elkeverjük. 

Tejföllel tálaljuk!

Jó étvágyat hozzá!

 

süti beállítások módosítása