Cukkinilepényke, harisszás-gyömbéres mártogatóssal

2017. március 28. - Hársfalvai Hajnalka

Ezt az ételt tálalhatjuk előételként, de szerintem sör/borkocsolya gyanánt is kiváló, arról nem is beszélve, hogy még egészséges is.

A tócsi/tócsni/krumplis prósza/lapcsenka (ki hogy hívja :-) ) műfajához áll a legközelebb, de annál sokkal könnyedebb étel.
17407723_1347036495333738_1893407790_o.jpg
Hozzávalók 4 főre:
  • 3 egész cukkini
  • 2 egész tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • só, bors
  • egy csokor friss kapor
  • 1 pohát tejföl
  • 1 evőkanál harissza
  • 1 csipet frissen reszelt gyömbér , vagy 1 teáskanál gyömbérpor
  • 1 evőkanál teavaj
A cukkinikat lereszeljük, alaposan megsózzuk és néhány percig hagyjuk, hogy a só tegye a dolgát. Ezután alaposan kivacsarjuk a nedvességet belőle. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. Ha szeretnénk adhatunk hozzá egy gerezd zúzott fokahgymát is. Hozzáadjuk a két tojást, és a lisztet is. 
Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Egy evőkanál segítségével közepes méretű kupacokat merünk a serpenyőbe. Ha megpirult az egyik oldala, akkor átfordítjuk a másik oldalára a lepénykéket. Ügyeljünk arra, hogy ne feketedjen meg egyik oldala sem!
A cukkini intenzív zölt színe meg fog maradni. Nemcsak az íze, de a külseje is csodás lesz.
Elkészítjük, a mártogatóst is. A tejfölt, összekeverem a harisszával, a gyömbérrel és egy csipet sóval. 
Tálaláskor az egészet meghintem még egy kis kaporral.
Jó étvágyat!