Pikáns töltött gombafejek

2017. április 25. - Hársfalvai Hajnalka

Vannak napok, amikor az ember ihlet nélküli éhséget érez. Ilyenkor vagy megragadjuk a telefont, és rendelünk a Netpincérről valami nem túl jó, ám laktató fogást, vagy “vadász ételt” választunk, ami nálam annyit tesz, hogy összevadászok mindent, ami otthon a hűtőmben és a kamrában megtalálható. A töltött gombafej ötlete is így született. Volt otthon néhány megmaradt gomba, a mirelit hűtőben pedig korábbról lefagyasztottam egy kis darálthúst. Az étel nagyon egyszerűen elkészíthető, tápláló, és igazából igény szerint variálható aszerint, hogy épp mi található a jégszekrényünkben.

img_4446.JPG
Hozzávalók 4 főre:
  • 8 nagy gomba kalapja
  • 250 g darált marhahús/ sertéshús/ csirkehús 
  • 1 kis üveg paradicsomszósz
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél evőkanál harisszapaszta / erőspista - mindekettő meglehetősen sós, ezt az ízesítésnél mindenképp kalkuláljuk bele
  • fél dl fehérbor
  • 3 db paradicsom felkockázva
  • só, bors
  • őrölt, szárított lestyán
  • egy kis csipet fahéj
  • 15 dkg trappista sajt
  • 1 evőkanál liszt
A gombát megtisztítjuk, eltávolítjuk a tönk részét. A vöröshagymát nagyon apróra vágom, és megfuttatom az olajon. Ezután hozzáadom a darálthúst, és még mielőtt bármiveli is megfűszerezném, ráteszem a kanál lisztet. Ezzel akadályozom meg, hogy a darálthús összetapadjon. Most jöhet a fűszerezés. A lestyánt kivéve minden fűszert hozzáadok.
Ráöntöm a paradicsomszószt, és a harisszapasztát is. Alaposan elkeverem, hozzáadom a paradicsomkockákat, és a lestyánt is.
Mikor összerottyan az egész, jöhet a fehérbor is. Addig főzzük, míg teljesen meg nem puhul a hús, és be nem sűrűsüdik teljesen.
Ezután a beletöltjük a húsos ragut a gombafejekbe és betoljuk a sütőbe 180 fokra. 20 perc elteltével minden egyes töltött gombafejet megszórjuk a sajttal és visszatesszük a sütőbe egészen addig amíg teljesen rá nem pirul.
Nagyon ízletes fogás, és tényleg ripsz-ropsz elkészül :-)
Jó étvágyat hozzá!