Brüsszeli fehérboros feketekagyló

2017. június 13. - Hársfalvai Hajnalka

Lévén, hogy nincs tengerpartunk, igen nehéz friss tengeri herkentyűhöz jutnunk kishazánkban. Sokan nem is nagyon kockáztatnak ezen a téren. Ám, ha találunk egy megfelelő beszerzési forrást, akkor már semmi sem állhat az útunkba. Két helyen szoktam tengeri halakat és egyéb válogatott élőlényeket beszerezni. Az egyik a Metró áruház, a másik pedig a vásárcsarnok földszintjén lévő halas. Mindkét helyet bátran ajánlom. Jégtálcán érkeznek szinte teljesen frissen az áruk. Az áruk sem csillagászati, és tényleg egy teljesen új világ nyílik meg előttünk.

Ezúttal a belgák egyik legkedveltebb ételét készítettem el, a főtt feketekagylót : mussels-t. Roppant egyszerű fogás, ugyanakkor számtalan módon lehet variálni. A kedvenc elkészítési módom a fehérboros változat. 
img_6043.JPG
Hozzávalók 4 főre:
  • 1 kg feketekagyló
  • 5 szál angolzeller
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 3 dl tejszín
  • vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 csokor friss petrezselyem
Egy kis vajon megfuttatjuk először a zúzott fokhagymát, a vöröshagymát, aztán az apróra vágott zöldségeket. Felöntjük a fehérborral, a tejszínnel, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet.  Kb 15 percig főzzük, épp addig, amíg a sárgarépa már majdnem megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kagylót is. És felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Fedő alatt főzzük egészen addig, amíg az összes kagyló ki nem nyílik. Az a kagyló amelyik nem nyílik ki, azt már nem friss, azt távolítsuk el a többitől.
French fries-al és bagettel tálalva a legjobb.
Én ezúttal készítettem hozzá egy kis rák ragut is. De anélkül is királyi lakoma!
Jó étvágyat hozzá!