Parmezános tonhalroppancsok - paradicsomos tésztával

2017. július 12. - Hársfalvai Hajnalka

Ezt az ételt olyan napokra ajánlom, amikor az embernek valami jobb dolga is akad, mint a főzés, ugyanakkor háztáji ízekre vágyik. Egy csodás péntek kora este ötlött az eszembe ez a kombináció. Alapvetően egy könnyed rozé fröccs méltó párját szerettem volna elkészíteni, és azt hiszem végül sikerrel jártam.

img_6491.JPG

Hozzávalók 2 személyre:

 

- fusili tészta

- 3 gerezd fokhagyma

- 1 fej vöröshagyma

- 15 szem koktélparadicsom

- 100 g paradicsompüré

- 1 teáskanál lestyán

- 1 fél mokkáskanálnyi őrölt fahéj

- 1 mokkáskanálnyi őrölt fűszerkömény

- 1 dl rozé/fehérbor

- 10 levél friss bazsalikom

A tonhalroppancshoz:

- 200 g tonhalkonzerv (saját levében)

- 5 dkg reszelt parmezánsajt

- 3 evőkanál zsemlemorzsa

- 1 egész tojás

- 1 lime facsart leve

- só, bors

Alaposan összekeverjük a tonhaltallérokhoz a hozzávalókat, és közepes lángon olajon kisütjük őket. Ezalatt feltesszük a tésztát főni, szigorúan olaj nélkül, hogy a szószt magába tudja majd szívni. Al dente-re főzzük.

A vöröshagymát egy serpenyőben üvegesre párolom, hozzáadom a fokhagymát, majd a paradicsompürét, és az összes fűszert. sózom, borsozom, végül felöntöm a borral. Mikor felforrt hozzáadom a karikára vágott koktélparadicsomokat, és addig főzöm, amíg még épphogy roppanós marad a paradicsom. A bazsalikomleveleket apróra vágom, és hozzáadom a szószhoz.

Ezután már csak tálalni kell. Érdemes egy kis parmezánsajtot félretenni, hogy a legvégén szórhassunk majd a tészta tetejére.

 Bouon Appetito!

img_6601.JPG