Chicken Fettuccine Alfredo

világbajnok tésztafogás

2017. szeptember 05. - Hársfalvai Hajnalka

Gyerekkorom nagy élményei közé tartozott, amikor ha jól viselkedtem, anyu elvitt magával "lányos" napot tartani. Azaz ruhákat vásároltunk, moziztunk, és legvégül beültünk a Friday's étterembe. Azóta is nagyon szeretem azt a helyet. Nemcsak a hangulata, de a fogásai miatt is. A kedvenc ételünk a Chicken Fetuccine Alfredo volt, ami nem más, mint egy parmezános-tejszínes tésztafogás, szaftos, pikánsan fűszerezett csirkével. Nemrég jutott eszembe, amikor felidéztem ezeket a kedves emlékeket, hogy itt az ideje, hogy én is elkészítsem.

Azt nem tudnám megmondani, hogy eredetileg ez egy olasz, vagy amerikai recept, de ha tippelnem kellene, akkor valószínűleg olasz bevándorlók vegyítették a hazai ízeiket, az amerikaival. A csirkemell fűszerezése is ezt bizonyítja. Az amerikaiak blackening spice-nak hívják. Valószínűleg azért is így hívják, mert sütés után sötétbarna ropogós színt kap a csirkemell. Érdemes ezt a fűszerkeveréket nagyobb mennyiségben is elkészíteni otthon. Máskor is bátran felhasználható, és igazán pompás íze van. 

img_7095.JPGHozzávalók 4 személyre:

A blackening spice fűszerkeverékhez:

  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál cayanne bors
  • 1 teáskanál szárított oregano
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 2 teáskanál fokhagymapor
  • 2 teáskanál só
  • 2 teáskanál őrölt feketebors

A fogáshoz:

  • 700 g csirkemellfilé
  • 300 g fetuccine /tagliatelle tészta (én házi tésztát készítettem, aminek a receptjét itt találjátok)
  • 100 g parmezánsajt
  • 200 ml habtejszín
  • 100 g teavaj a sütéshez
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • friss petrezselyem
  • 10 db koktélparadicsom
  • frissen őrölt bors
  • egy csipet őrölt szerecsendió

A csirkemelleket egy éles késsel nagyobb szeletekre vágom, és enyhén beirdalom, hogy az ízek jól át tudják majd járni. Alaposan beleforgatom őket a blackening fűszerkeverékbe, és félreteszem őket. A vajat felhevítem, és a csirkemellek mindkét oldalukat nagyon magas hőfokon megsütöm, úgyhogy szép aranybarna kérget kapjanak. Ezután 180 fokos sütőbe beteszem őket kb 20 percre. Ezzel a módszerrel lehet elérni, hogy a csirkemell jó szaftos legyen.

A fokhagymát összezúzom és megfuttatom azon a vajon, amin a csirkéket korábban sütöttem. Ezután rádobom a felkarikázott paradicsomokat, majd jöhet a bor, és a tejszín, az összes fűszer, végül a parmezánsajt. Összeforralom, és összeforgatom a korábban kifőzött tésztával. 

Ezalatt a csirke is szépen megsül. Kivesszük a sütőből és szép hosszúkás csíkokra vágjuk őket, majd a tészta tetejére halmozzuk a szeleteket. Friss koktélparadicsommal és reszelt parmezánnal szórjuk meg tálaláskor.

Jó étvágyat hozzá!