Lahmmacun - török pizza

- nemcsak az olaszok tudnak pizzát készíteni

2018. február 01. - Hársfalvai Hajnalka

Már egy jó ideje szemezgettem ezzel a finomsággal. Gyakran fordult elő, hogy betévedtem egy török étterembe, és szó szerint rávetettem magam egy szép szelet török pizzára. Eleinte azt gondoltam, hogy nagyon bonyolult elkészíteni, de aztán végignéztem néhány videót, és úgy döntöttem belevágok. Az íze teljesen különbözik olasz társától. Viszont határozottan kifinomultabb és ízgazdagabb. A menta íze, ahogy összesül a marhahússal... felejthetetlen...

A még jobb eredmény érdekében az aznapi bevásárlás során szert tettem egy eszméletlen éles séf késre is. Örültem mint majom a farkának, amikor elkezdtem vágni vele. Fantasztikus pontossággal vágta el a hagymát, és a paradicsomot. Már épp az előkészítő folyamat végéhez értem, amikor a saját ujjamat is sikerült elvágnom. Olyannyira, hogy fel is kellett hagynom a főzéssel aznapra, és kénytelen voltam a stafétát átadni. Így gyakorlatilag kiskuktává váltam a konyhában, és kedves segítőtársam tehette fel a koronát eme csodás ételre. Hála neki végül nem maradtunk éhen, sőt.... Íme a végeredmény:

img_9091.JPG

 

Tésztához:

  • fél tk cukor
  • 1 ek olívaolaj
  • 7 g instant élesztő
  • 150 ml langyos víz
  • 35 dkg búza finomliszt
  • csipet só

"Töltelékhez":

  • 300 g darált marha/ bárányhús
  • 1 fej lereszelt vöröshagyma
  • fél tk fokhagyma granulátum
  • 2 fej paradicsom + 1 kápiapaprika összeturmixolva 
  • egy maroknyi friss menta apróra vágva
  • só, bors
  • ízlést szerinti cayanne bors

A langyos vízhez adjuk a cukrot és az instant élesztőt, majd néhány percig félretesszük. Ezután összedolgozzuk a liszttel és az olívaolajjal, és alaposan összegyúrjuk, majd fél órán át pihentetjük.

A feltét minden hozzávalóját összekeverjük egy nagy tálban.

Amikor a tészta már eleget pihent 4 részre osztjuk és mindegyikből ovális alakú lepénykét nyújtunk, amelynek a közepére halmozzuk a húsos feltétet. Egy evőkanál segítségével egyenletesen elosztjuk a tésztán a húst. Megfogjuk a tészta két végét és kicsit megemeljük egy pillanatra. Így egy kis csónakalakot fogunk kapni.

200 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat hozzá!