A legfinomabb francia bisztró fogás - Coq au vin

-vörösborban főtt tanyasi csirkecomb, aszaltszilvával

2018. március 21. - Hársfalvai Hajnalka

Szerintem már számos recept jelent meg ebben a témában, és biztos ahány ház annyi szokás elven, mindenki kicist másképp csinálja. Nagyon szeretem ezt az ételt, mert kicsit olyan, mint egy pörkölt, kicsit olyan mint egy leves, és ha belekóstolok, az otthon ízei köszönnek vissza belőle. Az étel eredetileg kakasból készült, de tekintve, hogy manapság elég nehéz kakashoz jutni, így javaslom csirkével helyettesíteni. Egyere több helyen lehet tanyasi változatot kapni, és bár drágább, mint normál társa, valóban sokkal ízletesebb végeredményt kapunk.

img_9484.JPG

Hozzávalók 4 személyre:
  • 3-4 dl száraz vörösbor
  • 2 kg tanyasi alsó- és felső csirkecsomb
  • teavaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 10 dkg aszaltszilva ( ha nem szeretjük el is hagyható)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál liszt
  • apró szemű gomba - ha nem kapunk, csak nagy fejűt, az sem gond, csak akkor pucolni és aprítani kell majd, ami kicsit macerásabb
  • 150 húsos szalonna
  • 5 dl alaplé
  • babérlevél
Egy nagy lábasban megfuttatjuk a felkockázott szalonnákat, amiket ha megpirultak, ki is vesszük az edényből. Ezután dobok egy kisebb kocka teavajat az edénybe is üvegesre párolom a felkockázott vöröshagymákat is, majd hozzádobom az egész kicsi gombákat. Ha megpirultak kiveszem őket az edényből. Újabb vajadagot adok az edénybe és jól felmelegítem. A csirkecombokat alaposan körbepirítom rajta. Majd kiveszem őket is az edényből. Az edénybe merem a paradicsompürét és a lisztet és egy percig pirítom, majd az összes korábban már megpirított hozzávalót a lábasba teszem, a felkarikázott répa és aszaltszilva társaságában és felöntöm a borral, és az alaplével. Sóval, borssal fűszerezem, és babérlevelet is adok hozzá.
1,5 óra alatt addig főzöm, amíg már a hús csaknem leválik a csontról. Édesburgonyás krumplipürével tálaltam.
Jó étvágyat hozzá!