Tréflis legényfogó leves - burgonyagombóccal

2018. április 23. - Hársfalvai Hajnalka

Véleményem szerint csaknem minden háztartásban van egy egyedi legényfogó leves, és mindenki a sajátjára esküszik a leginkább. Valaki tárkonnyal csinálja, valaki mustárosan, valaki tesz bele zöldbabot, valaki nem. Egy valami azonban közös mindegyikben, mégpedig az elkészültének a célja: az, hogy aki betér a csárdánkba, az bizony ne akarjon soha kitérni. :-) Pont emiatt ez egy csupaszív étel, amely bizony csak kellő lelkesedés mellett lesz igazán finom.

leves.jpg

Íme az én legényfogó levesem:

Hozzávalók 4 főre:

  • 30 dkg kockára vágott sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 200 g zöldbab
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 apróbb szem burgonya (de csak akkor ha nagyon tartalmas levest szeretnék)
  • 15 dkg kolbász (lehet csípős is)
  •  1 csokor friss kapor
  • só, bors
  • 150 ml tejföl
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • egy kis gerezd citrom (el is hagyható)

A burgonyagombócokhoz:

  • 30 dkg burgonya
  • 10dkg liszt
  • 1 egész tojás

 A hagymát apróra vágom, és megfuttatom az olajon. Hozzáadjuk a felkockázott combot, majd alaposan körbepirítjuk. Rákanalazzuk a pirospaprikát, és már jöhet is a felkarikázott kolbász, és a sárgarépa. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, fűszerezzük és addig főzzük, amíg már csaknem teljesen puha a hús. Ekkor hozzáadjuk a zöldbabot is és közepes lángon tovább főzzük. Ezalatt kikeverjük a a habarást (tejföl, liszt, mustár). Hőkiegyenlítéses módszerrel lassan hozzácsurgatjuk a leveshez, és belekeverjük a frissen vágott kaprot is.

A burgonyagombócot a következőképp készítem el. Kockára vágom a burgonyát és megfőzöm, alaposan összetöröm és hagyom kihűlni. Összekeverem a tojással és a liszttel, sózom, és gombócokat formálok belőle. Lobogó vízben kifőzöm őket és tálaláskor a leveshez adom.

Mennyei ez a leves. Bármikor tudnék belőle enni!

Jó étvágyat hozzá!