Pink Lady almatorta

2018. május 08. - Hársfalvai Hajnalka

Sajnos mostanában vajmi kevés időm és alkalmam volt belemerülni a konyha rejtelmeibe. De most mégis sikerült egy kicsit összeszednem magam, és ismét megosztani veletek egy remekbeszabott receptet. Világéletemben szerettem a nagyi almáspitéjét, de nagyi csak egy van, így nem is próbálkozom megismételni azt amit ő alkotott egykor. Azonban ragaszkodván az almához, úgy gondoltam, hogy sütök egy jó kis almatortát, és azon belül is a francia változatát. Ez gyakorlatilag nem áll másból, mint egy islertésztába töltött vaníliás rétegből, amire csuda finom almaszeleteket halmozunk, és tálaláskor porcukorral hintünk meg. Íme az eredeti recept:

 img_9697.JPG

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g búza finomliszt
  • 120 g teavaj
  • 1 nagy tojás

A töltelékhez:

  • 15 g teavaj
  • 15 + 110 g kristálycukor
  • 200 g mascarpone
  • 3 egész tojás
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 teáskanál rum/ Calvados
  • 3 Pink Lady alma

A tésztát alalposan összegyúrjuk, és 2 mm vékonyra nyújtjuk két folpack között. Tényleg fontos, hogy vékony legyen, különben száraz lesz az összhatás. Kibélelünk vele egy 32 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és egy késsel körbevágjuk, hogy szép egyenletes oldalt kapjunk majd. Villával végig szúrogatjuk az alját, és 10 percig a hűtőben pihentetjük. Addig felszeleteljük az almákat nagyon vékony kis szirmokra. Aki szeretné az meg is hámozhatja, de én szeretem az alma szép pirosságát. Szépen egymást fedve körbe rakjuk a tésztát vele. Mikróban megmelegítjük a 15 g teavajat, és belekeverjük a 15 cukrot és a rumot. Ezzel a keverékkel alaposan megkenjük a körbefektetett almaszeleteket, majd az egész tortaformát tegyük be 20 percre a sütőbe légkeveréses üzemmódra 200 fokra.

Amig sül, összekeverjük a marcarpone-t a tojásokkal, a 110 g kristálycukorral, és a vaníliáscukorral. Az egész keveréket az aranybarnára sült almaszeletekre öntjük finoman, és további 10 percig sütjük, amíg a vaníliás réteg meg nem dermed.

Porcukorral, és igény szerint friss tejszínhabbal tálaljuk!

Bon Appetit!