Pikáns csevaprolók mustáros-korianderes burgonyafőzelékkel

2018. július 18. - Hársfalvai Hajnalka

Nagyon szeretem a főzelékeket. Szerintem igazi magyar specialitás. Sokak azonban még a mai napig rossz emlékeket őriznek róla, és az étel hallatán felidézik magukban a lisztes habarásos menzakosztokat. Ezért is ötlött az eszembe az, hogy kicsit hagyománykerülő módon készítem el a krumplifőzeléket. Hátha sikerül egy-két kétkedőt meggyőznöm arról, hogy igenis van a modern konyhában helye a főzeléknek.

Három dolgot csavartam ezúttal a burgonyafőzeléken. Egyrészről adtam hozzá mustárt, ezen kívül friss koriandert (ha valaki nem szereti, akkor használjon petrezselymet), és ami még egyedibbé teszi a fogást, az az, hogy liszt helyett önmagával sűrítettem. Ennek köszönhetően még azok is bátran fogyaszthatják, akik fogyókúráznak, vagy épp lisztérzékenyek.

img_0200.JPG

Hozzá grillezett csevapot ajánlok, ami a nyári szezonban bizony, nagyon kelendő étel.

Hozzávalók:

A főzelékhez:

  • 500 g aprószemű újburgonya
  • egy csokor friss koriander
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • só, bors

A csavaphoz:

  • 200 g darált sertéshús
  • 200 g darált marhahús
  • egy evőkanál paradicsompüré
  • só, bors
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1 tk szódabikarbóna

Egy lábasba olajat öntök, és a felkockázott vöröshagymát megdinsztelem rajta. Ezután rádobálom a megtisztított újburgonyákat, és felöntöm annyi vízzel, hogy épphogy ellepje. Sózom, borsozom, és hozzáadok 3 egyész babérlevelet.

Amíg fő összedolgozom a csevap hozzávalóit is 5 cm-es hengereket formálok belőlük.

Amikor a krumpli már majdnem puha, kiveszek kb 4 szemet belőle és egy másik edényben krumplinyomóval összenyomom. Hozzáadom a mustárt az összetört krumplihoz, és alaposan összekeverem. Ezután a rotyogó krumplikról eltávolítom a fölösleges levet, és annyit hagyok csak rajtuk, hogy háromnegyedéig lepje csak el a krumplikat. A sűrítményt ezután keverem csak hozzá. Ezzel meg is volnánk a sűrítéssel. A koriandereket apróra vágjuk és azt is a főzelékhez adjuk. Néhány percig főzzük még, majd levesszük a tűzről. Amíg kicsit hűl, kisütöm a csevapokat is olajban, vagy akár ha szerencsésebbek vagyunk, grillezhetjük is őket. 

Nagyon friss és pikáns ez az étel.

Jó étvágyat hozzá!