Tréfli

Posírozott körte, batyuban, márványsajt mártással

bevállalós karácsonyi előétel

2018. december 12. - Hársfalvai Hajnalka

Nagyon szeretem az olyan ételeket, amelyekben ellentét párok vannak : édes- savanyú, sós - édes . Nehéz viszont úgy összeválogatni az ízeket, hogy végül ne disszonancia, hanem tökéletes harmónia legyen a végeredmény. Ezért is találtam ki, hogy az amúgy desszertnek szánt posírozott körtét új köntösbe csomagolom, és ezúttal egy sós ízvilággal kiegészítve alkotok egy remek kis előételt. Azoknak ajánlom ezt a receptet, akik nem szeretnék a karácsonyt azzal tölteni, hogy a konyhában szaunáznak, ugyanakkor kísérletezőek annyira, hogy meglepjék a családot egy új étellel.

korte.JPEG

Hozzávalók 4 személyre:

- 4 egész körte

- egy adag előre elkészített, vagy bolti leveles tészta

- 1 üveg száraz fehérbor

- 2 kisebb rúd fahéj

- 5 szem szegfűszeg

- 10 evőkanál barnacukor 

- 1 tojás a tészta megkenéséhez

- 100 g márványsajt

- 100 g tejföl

A körtéket félbevágjuk és kivágjuk a maghéjukat. A körte kis fekete szárát hagyjuk nyugodtan rajta, mert így még jobban fog mutatni a végeredmény.

Forraljuk fel a bort az összes fűszerrel, és a cukorral és óvatosan fektessük bele a körtéket, majd negyed óráig közepes lángon hagyjuk őket fődögélni a levükben. Használhatunk édes tokaji bort is, de akkor kevesebb cukor szükségeltetik.

Az az igazság, hogy biztos vannak, akik elítélnek ezért, de az az igazság, hogy házilag nagyon nehéz tökéletes levelestésztát készíteni. Életem során többször elkészítettem saját magam, de valahogy sosem lett olyan omlós mint a bolti, ráadásul még egy csomó idő el is megy vele. Úgyhogy vesse rám a követ bárki, én amondó vagyok, hogy nyugodtan használjuk a bolti változatot. Ha mégsem, akkor itt találjátok a házi receptet hozzá.

Amikor letelt a negyed óra, kivesszük a körtéket, és kihűtjük őket. Ezt követően négyzet alakú lapokat vágunk a tésztából, és belecsomagoljuk a körtéket úgy, hogy szépen kiadja a körte formát, majd lapos felükkel lefelé egy sütőlapra fektetem őket szigorúan sütőpapír használata mellett. A maradék tésztából levélformákat készítek, és ráragasztom őket a körtékre. Végül egy ecset segítségével bekenem őket a tojással, és már mehetnek is be a sütőbe 180 fokra 15-20 percre, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.

Ezalatt összekeverem a márványsajtot a tejföllel.

Ha megsültek a körték a márványsajtos keverékkel tálalom őket.

Jó étvágyat hozzá!

 

süti beállítások módosítása