Tréfli

Ír-sörös marharagu

2016. november 08. - Hársfalvai Hajnalka

Nemrég volt szerencsém Írországba utazni, és néhány napot eltölteni Dublinban. Ezek az írek aztán vidám népség. Hát még a kiejtésük. Az ember tátott szájjal hallgatja őket, amint beszélnek, és próbálja meggyőzni magát, hogy igenis angolul van minden, amit mondanak. Előszeretettel fogyasztanak söröket, és bizony nem csak Guiness-t. Remek IPA söreik vannak, amelyek nemcsak ivásra alkalmasak.

Meg kell valljam azonban, hogy nem sikerült igazán jó ír ételt ennem, így arra vetemedtem, hogy beszerzek egy eredeti ottani receptet, és jómagam elkészítem helyettük. Ez is azt bizonyítja, hogyha azt akarod, hogy valami jól sikerüljön, csináld te magad. img_1493.JPG

Hozzávalók:

- 80 dkg marhahús (én combot használtam hozzá)

- 2 fej vöröshagyma

- 3 gerezd fokhagyma

- 3 babérlevél

- 3 nagyobb sárgarépa

- 60 dkg krumpli

- 4 evőkanál teavaj

- felkarikázott gomba (szárított trombitagombát használtam, de csiperke is megteszi)

- 3 evőkanál paradicsompüré

- 4 dl húsleves alaplé/ 2 marhahúsleves kocka

- néhány evőkanál liszt

- fél liter karakteres ír sör - mivel én kifejezetten nem szeretem a Guiness sört, így IPA sört használtam

Elkészítés:

A felkockázott marhahúst megforgatjuk egy kis lisztben. A főzés ebben a szakaszában még semmivel sem fűszerezzük a húst, főleg nem sóval, mert az azt eredményezné, hogy kemény lenne, és ugyebár mi porhanyós, szájban szétomlós falatokat szeretnénk :-)

Olajon megfuttatjuk, és körbepirítjuk a husikat. Mikor mindegyik hús „szolibarna” lett, kis ideig félretesszük őket. Most a hagymáké lesz a főszerep. A felkockázott hagymát és fokhagymát egy kis vajon megpirítom, majd hozzáadom a karikára vágott sárgarépát és a gombát. Néhány percig párolom, majd jöhet a paradicsompüré. Lehetőségeimhez képest kissé azt is lepirítom. Ezután visszadobálom a húsokat is. Na most jöhet a jó öreg só és bors ;-) Aztán meg a SÖR! Micsoda mennyei illatok csapnak ilyenkor fel az ég felé!

Ezen a ponton már meglehetősen erősen el fog indulni bennünk a nyálelválasztás. Ami egyrészről örvendetes, viszont lévén, hogy még jó néhány órát kell várnunk az étel elkészültéig, bánatunkban a sörhöz fogunk nyúlni. 

Néhány perc elteltével jöhet a húsleves alaplé. Ezután mehetnek bele a krumpli kockák. Felforraljuk és az egészet átzuttyantjuk egy hőálló sütőtálba. A krumplik tetejére halmozzuk a vajdarabokat, majd lefedjük a tálat és már mehet is a sütőbe.170-180 fokra két-két és fél órára. Az utolsó fél órára le is vehetjük a fedőt, hogy kicsit meg is piruljon a ragunk.

Mindenkinek nagyon jó étvágyat! 

És ha a főzésből még maradna egy kis sör, az se vesszen ám kárba!

Egészségetekre! 

fclu7o.gif

 

 

süti beállítások módosítása