Nincs mit tenni, beköszöntött az az igazi nyálkás, hűvös elő téli idő, ami elől bizony nagyon nehéz elmenekülni. Ilyenkor szeretek a leginkább sütéssel bíbelődni, és bizony ez a pite minden fáradságot megér. A karácsonyi fűszerek illata árasztja el sütés közben a lakást. Vanília, szegfűszeg és fahéj, mennyei egyvelege... Kell ennél több a boldogsághoz?
Íme az én sütőtök pitém receptje:
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
A tésztához:
- 250 g búza finomliszt
- 125 g jéghideg teavaj
- 30 g porcukor
- 1 egész tojás
- 10 ml hideg tej/ víz
A töltelékhez:
- nettó 500 g megpucolt és felkockázott sütőtök
- fél liter minél magasabb zsírtartalmú tej
- 100/ 150g kristálycukor (attól függően, hogy ki mennyire szereti édesen)
- 1 egész vanília kikapart magja
- fél teáskanál őrölt szegfűszeg
- egy csipet fahéj
- 3 egész tojás
A habhoz:
- 250 g mascarpone
- egy egész tojás
- 2 evőkanál porcukor
- 1 egész vanília kikapart magja
A pite elkészítését a tésztával kezdem. A lisztet összekeverem a többi hozzávalóval. A vajnak nagyon hidegnek kell lennie. Egyszer láttam egy igen türelmes szakácsot, aki lereszelte a csaknem megfagyott vajat egy sajtreszelőn, és úgy adta tésztához. Na én nem voltam ennyire türelmes. Én megelégedtem azzal, hogy kisebb kockákra vágtam. Nem kell nagyon sokáig nyüstölni a tésztát, hagyjuk meg jó omlósra, ezután lefóliázva mehet be a hűtőbe 1-2 órára is akár. Ha sietünk, akkor tegyük a mirelit hűtőbe 10 percre.
Miután lehűlt a tészta, nagyon gyorsan kell dolgozni, nehogy visszamelegedjen szobahőmérsékletűre. A legegyszerűbben úgy lehet kinyújtani, ha két sütőpapír közé tesszük. Ezután óvatosan belelapítjuk a tortaformába, lenyomkodva a széleket, és levágva körben a felesleges tésztát. Ismét visszamehet a hűtőbe 10 percre a tészta, a formával együtt.
Ezalatt elkezdek foglalkozni a töltelékkel. Egy lábasba felteszem főni a tököt a tejjel, a cukorral, és az összes fűszerrel. Nehogy lefedjük!!! Különben kifut az egész. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük puhára a tököket, majd botturmixoljuk össze. Tegyük félre hűlni.
A sütőt előmelegítem 180 fokra és beteszem a tésztát sülni. De még előtte fontos, hogy lefedjük egy sütőpapírral, és sütőbabokat, vagy sima babokat borítsunk rá, ezáltal is megakadályozva, hogy felpúposodjon a pite közepe.
10 percet sütjük a babokkal, majd levesszük őket és újabb 10 percet sütjük a tésztát. Most kezdenek majd igazán izgalmasak lenni a dolgok. A konyhában egyszerre csak összekeveredik az omlós, átsült linzertészta illata, a karácsonyi fűszerek aromájával.... Hmmmm! I'm in heaven....
A letelt a kétszer tíz perc, hideg helyre tesszük a tésztát, és hagyjuk addig hűlni, amíg már szabad kézzel sem éget a közepe, ha hozzáérünk.
Amint kihűlt a tökös keverékünk is, hozzákeverjük a három tojást, és végigkeverjük egy botturmix-szal, csak hogy biztosra menjünk.
Már közel járunk a végéhez. Vegyük vissza a sütőt 150 fokra, borítsuk a tölteléket a pitetésztára, és tegyük be a pitét fél órára. Amikor kivesszük még remegnie kell a közepének. Ettől lesz olyan pudingszerű az állaga.
Kb. negyed óráig hagyjuk hűlni. Ezalatt elkészítjük a habot. A mascarponét kikeverem a cukorral, a vaníliával és a tojássárgájával. A fehérjét egy csipet porcukorral kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a macarponés keverékbe. Jól lehűtöm, és már tálalhatjuk is a pite tetejére szeletenként halmozva.
Jó étvágyat hozzá!