Tréfli

Őszvégi, omlós sütőtök pite, vaníliás mascarpone habbal

2018. november 22. - Hársfalvai Hajnalka

Nincs mit tenni, beköszöntött az az igazi nyálkás, hűvös elő téli idő, ami elől bizony nagyon nehéz elmenekülni. Ilyenkor szeretek a leginkább sütéssel bíbelődni, és bizony ez a pite minden fáradságot megér. A karácsonyi fűszerek illata árasztja el sütés közben a lakást. Vanília, szegfűszeg és fahéj, mennyei egyvelege... Kell ennél több a boldogsághoz?

pie.JPEG

Íme az én sütőtök pitém receptje:

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:

A tésztához:

- 250 g búza finomliszt

- 125 g jéghideg teavaj

- 30 g porcukor

- 1 egész tojás

- 10 ml hideg tej/ víz

A töltelékhez:

- nettó 500 g megpucolt és felkockázott sütőtök

- fél liter minél magasabb zsírtartalmú tej

- 100/ 150g kristálycukor (attól függően, hogy ki mennyire szereti édesen)

- 1 egész vanília kikapart magja

- fél teáskanál őrölt szegfűszeg

- egy csipet fahéj

- 3 egész tojás

A habhoz:

- 250 g mascarpone

- egy egész tojás

- 2 evőkanál porcukor

- 1 egész vanília kikapart magja

A pite elkészítését a tésztával kezdem. A lisztet összekeverem a többi hozzávalóval. A vajnak nagyon hidegnek kell lennie. Egyszer láttam egy igen türelmes szakácsot, aki lereszelte a csaknem megfagyott vajat egy sajtreszelőn, és úgy adta tésztához. Na én nem voltam ennyire türelmes. Én megelégedtem azzal, hogy kisebb kockákra vágtam.  Nem kell nagyon sokáig nyüstölni a tésztát, hagyjuk meg jó omlósra, ezután lefóliázva mehet be a hűtőbe 1-2 órára is akár. Ha sietünk, akkor tegyük a mirelit hűtőbe 10 percre.

Miután lehűlt a tészta, nagyon gyorsan kell dolgozni, nehogy visszamelegedjen szobahőmérsékletűre. A legegyszerűbben úgy lehet kinyújtani, ha két sütőpapír közé tesszük. Ezután óvatosan belelapítjuk a tortaformába, lenyomkodva a széleket, és levágva körben a felesleges tésztát. Ismét visszamehet a hűtőbe 10 percre a tészta, a formával együtt.

Ezalatt elkezdek foglalkozni a töltelékkel. Egy lábasba felteszem főni a tököt a tejjel, a cukorral, és az összes fűszerrel. Nehogy lefedjük!!! Különben kifut az egész. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük puhára a tököket, majd botturmixoljuk össze. Tegyük félre hűlni.

A sütőt előmelegítem 180 fokra és beteszem a tésztát sülni. De még előtte fontos, hogy lefedjük egy sütőpapírral, és sütőbabokat, vagy sima babokat borítsunk rá, ezáltal is megakadályozva, hogy felpúposodjon a pite közepe.

10 percet sütjük a babokkal, majd levesszük őket és újabb 10 percet sütjük a tésztát. Most kezdenek majd igazán izgalmasak lenni a dolgok. A konyhában egyszerre csak összekeveredik az omlós, átsült linzertészta illata, a karácsonyi fűszerek aromájával.... Hmmmm! I'm in heaven....

A letelt a kétszer tíz perc, hideg helyre tesszük a tésztát, és hagyjuk addig hűlni, amíg már szabad kézzel sem éget  a közepe, ha hozzáérünk.

Amint kihűlt a tökös keverékünk is, hozzákeverjük a három tojást, és végigkeverjük egy botturmix-szal, csak hogy biztosra menjünk.

Már közel járunk a végéhez. Vegyük vissza a sütőt 150 fokra, borítsuk a tölteléket a pitetésztára, és tegyük be a pitét fél órára. Amikor kivesszük még remegnie kell a közepének. Ettől lesz olyan pudingszerű az állaga. 

Kb. negyed óráig hagyjuk hűlni. Ezalatt elkészítjük a habot. A mascarponét kikeverem a cukorral, a vaníliával és a tojássárgájával. A fehérjét egy csipet porcukorral kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a macarponés keverékbe. Jól lehűtöm, és már tálalhatjuk is a pite tetejére szeletenként halmozva.

Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

süti beállítások módosítása