Érdekes dolog ez a böjt. Az embernek, ha egyszer tiltva van valami, egészen biztosan elkezd arra vágyni. Már Krúdy is több novellájában ír erről a csöppet sem könnyű időszakról:
"Persze, a péntekek kivételek, és azok aztán komoly gondot adnak úgy a házigazdának, mint a háziasszonynak. Sok családnál már a gyermekekre való tekintetből is böjtölnek pénteken, a gyermek előtt jó példával kell járni. Így jönnek létre a feketegyökér-levesek, zellerlevesek, tojásos sóskalevesek, paradicsomlevesek, bablevesek – de a bableves után úszhat citromos kecsege, a paradicsomleves után sajtos makaróni, a zellerleves után sóska tojással. Természetesen a görbe, sajtos metéltek, gyümölcsrizsek, puncstorták is hozzászámíthatnak ahhoz, hogy a pénteki ebéd élvezhetővé váljon."
/Krúdy Gyula: A BÖJT MEGÉDESÍTÉSE MARHAHÚS NÉLKÜL/
Háziasszonyként sokszor nekem is gondot okoz, hogy mit is tegyek ilyenkor az asztalra. A férfinép ugyanis ilyenkor nagyon tud szenvedni, és ilyenkor szokták kicselezni a szabályokat azzal, hogy várnak egészen éjfélig és azon nyomban benyomnak egy szép szál kolbászt egy ültő helyükben.
Sok töprengés után aztán az jutott eszembe, hogy sok-sok ízzel kell kárpótolni a gyomrot, és melyik konyha lenne erre alkalmasabb, mint az indiai. Ráadásul a nagy szegénység miatt rengeteg húsmentes ételük van. Ezúttal a paneeer sajtra esett a választásom, mint fő alapanyagra. Bármelyik ázsiai boltban kapható, de ha nincs érkezésünk elmenni, akkor nyugodtan helyettesíthetjük tofu sajttal, ami manapság már tényleg csaknem minden nagyobb élelmiszerboltban kapható.
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g paneer /tofu sajt
- egy teáskanál garam masal fűszerkeverék ( házilag is össze lehet állítani, ha nincs a boltban)
- egy csipet őrölt chili
- egy csipet fahéj
- egy csipet római kömény
- 1 teáskanál kurkuma
- egy csipet őrölt koriandermag
- egy evőkanál görögszéna
- friss koriander
- 100 g bébispenót (ha nincs ,vagy nem szeretjük, akkor helyettesíthető borsóval is)
- 300 ml kókusztej
A pasztához:
- 1 fej lilahagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- egy kisebb darab gyömbér
- egy evőkanál vaj
- 3 fej paradicsom
- 10 szem sózatlan kesudió
Először is a kesudiót vízbe áztatom kb fél órára. Addig előkészítem a paszta további hozzávalóit. Ehhez egy kis vizet forralok, és kereszt alakban beírdalom a paradicsomokat, majd néhány percre a lobogó vízbe teszem. Majd kivéve meghámozom őket, és apró kockára vágom őket.
Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, ráteszem a felkockázott vöröshagymát és a megtisztított apróra vágott fokhagymát, végül ráöntöm a paradicsomkockákat, majd sózom borsozom az egészet, amikor elkezd kicsit összeesni hozzáreszelem a gyömbért is. Elzárom alatt a gázt, és a kesudiós vizes keverékhez öntöm az egészet. Egy botturmix segítségével pépesítem, majd visszaöntöm a serpenyőbe. Újra melegíteni kezdem és az összes fűszert hozzá is adom. Amikor már azt látjuk, hogy egységes massza az egész, jöhet bele a kókusztej is, majd a bébispenót. A legutólsó percben hozzáadom a felkockázott sajtot is és egy adag frissen felvágott koriandert is.
Naan kenyérrel, vagy rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!