Tréfli

Gőzölgő reggeli skót zsemle

- ennél nehezebb jobban indítani a reggelt

2018. november 13. - Hársfalvai Hajnalka

Tudom, hogy egyesek kissé divatjamúltnak tartják a következő bejegyzést, mert bizony sehol sem fog benne szerepelni, hogy mentes, hogy szuper egészséges, de még csak az sem, hogy kalóriaszegény. De az, hogy boldoggá tesz, hogy elindítja a reggelt az már annál inkább.

Most, hogy beköszöntött az ősz, nincs is annál jobb, mint mennyei forró péksütemény illatára kelni. A zsemle tésztáját, már egy nappal korábban meg lehet gyúrni, így másnap reggelre már csak a szaggatás és a sütés marad, ami pillanatok alatt meg van.

img_2095.JPG

Íme a Scottish bap receptje:

Hozzávalók 4 személyre:

- fél kb liszt (legjobb a kenyérliszt, de búza finomliszt is lehet)

- 1,5-,1,5 dl tej és víz

- 30 g vaj

- 20 g friss élesztő

- 5 g cukor

- 5 g só

A tejet felmelegítjük, és hozzáadjuk a cukrot, majd a friss élesztőt. Elkeverjük, és adunk neki egy kis időt. (kb 5 percet) Addig egy nagy keverőtálba kimérem a lisztet és a sót, majd hozzáadom tejjel kikevert élesztőt. Finoman összegyúrom, úgy, hogy már semmi se tapadjon a tál szélére. Egy könnyű légies tésztát kell, hogy kapjunk. Ezután kiborítom a tésztát egy deszkára, és a keverőtál aljába öntök egy kis olajat, majd mehet vissza a tészta. Folpack-kal letakarjuk a tálat, hogy ne száradjon ki a tészta és meleg helyen egy éjszakára akár félretesszük.

Másnap lisztezett felületre borítjuk és egy éles késsel 10 egyenlő részre osztjuk. Gombóckákat formálunk belőle, és egy sodrófával 2 cm-es vastagra nyújtjuk őket. Úgy fog kinézni kb, mintha egy angol muffin lenne. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, alapos távolságra, és a mutatóujjunkkal jól benyomjuk a közepüket. Ez azért fontos, mert meg fog emelkedni sütés közben a tészta közepe, és ha nem nyomjuk be előtte a közepét, akkor meg fog repedni. Erre én is csak az első sütés alkalmával jöttem rá. De jobb mások hibáiból tanulni :-)

Egy ecset segítségével mindegyiket lekenem tejjel, majd megszóróm egy csipet liszttel. Mehet is a sütőbe 200 fokra kb 20 percre.

Csodás reggelt kívánok!

süti beállítások módosítása