Tréfli

Márton-napi vajpuha libamell - paradicsomos-parmezános rizottóval

2018. november 08. - Hársfalvai Hajnalka

Sajnos az élet mostanában meglehetősen távolra sodort hőn szeretett kis blogomtól, ami nem azt jelenti, hogy ne éltem volna a főzés szenvedélyének. Egyszerűen csak nem jutottam el odáig, hogy fel is tegyem a blogra az ételek receptjeit. De ezúton pótolom restanciáimat. Jöjjön is az egyik közelmúltban elkészült remek fogás receptje.

Lévén, hogy vészesen közeleg Szent Márton napja, így egy liba ihletésű receptet osztok meg veletek. Az elkészítése közepesen nehéz, de bármilyen vendéget le fog nyűgözni, nemcsak a látványa, de az íze is. 

img_0511.JPG

 Hozzávalók:

- 4 nagyobb szelet libamell

- 250 g rizottó rizs

- 0,8 liter húsleves alaplé/ zöldség alaplé

- 40 dkg koktélparadicsom

- 300 g paszírozott paradicsompüré

- 1 fej vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma 

- teavaj

- 2 dl száraz fehérbor

- friss bazsalikom ízlés szerint

- 15 dkg parmezán

A libamelleket alaposan megmossuk és egy éles kés segítségével átlósan beírdaljuk, de csak annyira, hogy ne vágjunk a húsig. Gyakorlatilag a bőr felszínén ejtünk csak vágásokat.

Sózzuk, borsozzuk, és egy tűzálló serpenyőben magas lángon először bőrös felét. majd a másik oldalát is 4-4 percig magas lángon megpirítjuk. Ezt követően betesszük a sutőbe 40 percre, a kisült zsírral együtt 180 fokra.

Ezalatt pont van elég időnk elkészíteni a rizottót. 

Egy mélyebb serpenyőben megfuttatom a vajon a vöröshagymát, majd hozzáadom a rizst, és néhány percig azt is megfuttatom. Ezután hozzáöntöm a felvágott koktélparadicsomot, majd a paradicsompürét. Amíg összerottyan, felmelegítem az alaplevet. A fehérboron a sor. Ez is mehet bele a paradicsomos rizses keverékbe. Amikor már kezd elforrni a leve, hozzáadok sót, borsót, és az apróra vágott bazsalikomot. Ezután folyamatos kevergetés mellett egy merőkanállal jöhet a felmelegített alaplé.  Nagyon fontos, hogy ne egyszerre adjuk hozzá, hanem kisebb adagonként. Ahogy elforr a rizottó leve, jöhet még egy merőkanál alaplé. Egészen addig, amíg meg nem puhul a rizs. Ekkor hozzáadom a reszelt parmezán felét, majd elzárom alatta a gázt, és 10 percre lefedem egy fedővel. 

Ezután nincs más hátra, mint a tálalás!

Friss parmezánforgácsokkal és a libamellel megkoronázva tálalom!

Boldog Márton-napot!

 

 

 

 

süti beállítások módosítása