Tréfli

Házi pisztáciás bagel

- legfinomabb francia reggeli az otthonunkban

2018. július 06. - Hársfalvai Hajnalka

Manapság nagy divat lett elmenni hétvégén egy kiadósat reggelizni, valami olyan nyugodt helyre, ahol az átlagosnál jóval tovább fogyasztunk finomabbnál finomabb fogásokat, és miközben jókat csevegünk az élet nagy, vagy épp apró-cseprő dolgairól. Az ilyen reggelik közkedvelt étele a bagel, amelyet csöppet sem bonyolult elkészíteni.

Mostanában egyre többre értékelem az otthon töltött napokat, ezért is gondoltam úgy, hogy ezúttal otthon teremtek meg minden körülményt a tökéletes sunday brunch-hoz. Így ötlött az eszembe a bagel. De hogy kicsit csavarjak a dolgon, ezúttal a pisztáciás változatát készítettem el. Annyira finom lett, hogy az első szelet után a másodikra, már semmi mást nem tettünk, mint vajat. Az igazán tökéletes péksütemények fontos ismérve, hogy önmagukban egy kis darabka vajjal, megalkotják a tökéletes ételt. 

img_0722.JPG

Íme a recept:

Hozzávalók 10 kisebb bagelhez:

- 60 dkg kenyérliszt

- 3 g instant élesztő

- 1 csipet só

- 3 dl langyos víz

- 1 evőkanál kristálycukor

- fél evőkanál étolaj

- 10 dkg megtisztított, összezúzott pörkölt pisztácia

- 1 evőkanál barnacukor a kifőzéshez

 Egy nagyobb tálba teszem a lisztet, és a sót, és ráöntöm az olajat. Az instant élesztőt a langyos vízbe keverem, és hozzáadom a cukrot. Ezután az élesztős keveréket ráöntöm a szárazanyagokra. Kézzel kb negyed óra alatt készre gyúrom. Nagyon fontos, hogy ezen ne spóroljunk, mert így lesz szép masszív a tésztánk. Egy órára félreteszem kelni. Ezután 10 kisebb adagra osztom. Egy sodrófa segítségével mindegyiket  fél cm vékonyra nyújtom, majd felpödröm őket, úgy hogy egyenlő hosszúságú "kígyókat" kapjak. Ezután összeillesztem a végüket, és már meg is  vannak a lyukas fánk alakú bagel kezdemények. Felforralok vizet egy nagyobb lábasban, a barnacukor társaságában, és mindkét oldalukat kifőzöm a bageleknek 2-2 percig. Ezután egy sütőpapírt vékonyan megkenek olajjal és rápakolgatom a kifőtt bageleket. Megkenem mindegyiket tojással, és rászórom a pisztáciát a tetejükre. 180 fokon 30 percig sütöm őket.

Nem kell megijedni, ha kicsit sötétebb barna lesz kívülről. Ez kell ahhoz, hogy belül se maradjon nyers a tészta!

Szép hétvégét kívánok! :-)

süti beállítások módosítása