Tréfli

Karantén fine dining a konyhánkban

2020. április 16. - Hársfalvai Hajnalka

Ahogy évek során egyre inkább elmélyedtem a főzés örömeibe, arra jöttem rá, hogy a mondás nagyon is igaz: "Minden tálalás kérdése!".  Természetesen mindez semmit sem ér, ha nincsenek meg az ízek, de való igaz, hogy egy jól sikerült kompozíció hozzájárul ahhoz, hogy ne csak a hasunk, de a szemünk is jól tudjon lakni.

Most, hogy karanténban vagyunk kénytelenek élni a mindennapi életünket, bizony sokaknak hiányozhat a kimozduláson túl az is, hogy ellátogasson egy hangulatos kis étterembe. De ahogy mondani szokás, ha a hegy nem megy... Így arra gondoltam, hogy a következő néhány blog bejegyzésem témája az lesz, hogy hogyan tudunk éttermi minőségű fogásokat készíteni a saját kis konyhánkban. 

Mielőtt belevágnánk az első ilyen receptbe, összeszedtem néhány fontos elemet, amik esszenciálisak ahhoz, hogy fine diningról beszéljünk:

  • Rendhagyó ízpárosítások - például egy sós levesbe a legvégén hozzáadunk egy kis citromlevet, amitől rögtön kiszíneződik a többi íz is.
  • Előre megtervezett tálalás - fontos, hogy mielőtt kimerjük az ételt a tányérra, gondoljuk végig a sorrendet, és az összeállítást. Sokszor mielőtt nekiállok főzni, végig szoktam nézni egy csomó ételfotót, amiből inspirációt nyerhetek az ideális tálalásról.
  • Minőségi alapanyagok - azt hiszem, hogy ezt nem is kell részletezni
  • Egy csipet "tréfli" , azaz csavar :-)

 b788b82f-15a2-4c0f-975c-16827be9f49b.JPG

Tejszínes-fehérborban hidratált cukkini metélt - tökéletes tojással

Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini
  • 1 csokor friss kapor
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1,5 dl tejszín
  • 10 g teavaj
  • 2 sonkahagyma
  • 1 dl húsleves alaplé
  • 4 egész tojás
  • só, bors
  • 2 evőkanál ecet

 

A hagymát nagyon apró kockákra vágom, és megfonnyasztom a vajon. Ha már üveges, ráöntöm a fehérbort és az alaplevet, és hozzáadom a kapor felét (apírtva). Kb. 20 percig alacsony lángon sűrítem, majd hozzáadom a tejszínt. Újabb 20 percig forralgatom alacsony lángon. Ezalatt a cukkinit nagyon vékony szeletekre vágom. A legjobb megoldás, hogyha spagetti hámozót használunk hozzá. (Ide kattintva látható ez az eszköz) . A cukkinit ezt követően alaposan besózom, és hagyom, hogy kiadja a levét. 10 perc elteltével kinyomkodom a levét, és beleáztatom két evőkanálecet + 1 dl víz keverékébe.

A fehérboros tejszínes főzetet leveszem a tűzről. Itt két út áll előttünk. Ha rusztikusan és egyszerűbben szeretjük, akkor késznek tekintjük, de ha van még lendület bennünk, akkor össze is turmixolhatjuk. 5 percet hűlni hagyjuk majd hozzákeverjük a lecsöpögtetett cukkini metélteket. Óvatosan összekeverjük és hagyjuk hidratálódni nagyjából negyed óráig, fedő alatt. (Itt már nem kell visszatenni a tűzhelyre, mert elég meleg a szósz ahhoz, hogy elvégezze a dolgát.) Amíg hidratálódik a cukkini, van időnk elkészíteni a buggyantott tojásokat.

Itt is két út áll előttünk, az egyik az, ha a klasszikus buggyantott tojást készítjük el, a másik pedig a tökéletes tojás opció. Ehhez kicsit türelem és egy maghőmérő szükségeltetik. Ezt azoknak ajánlom, akik már jártasabbak a konyhában, és kellő türelemmel vannak megáldva. A megmosott tojásokat, 65 fokos vízben egy órán keresztül főzzük, majd megpucoljuk őket, és a cukkini metéltekre ültetjük őket.

Tálaláskor friss kaporral szórjuk meg a remekművet.

Íme a pillanat, amikor a késünk a tojásba hasít.... Felejthetetlen látvány. 

Jó étvágyat kívánok, szemnek és hasnak egyaránt! :-)

 

ezgif-6-42d24c6c366c.gif_600x600

süti beállítások módosítása