Ahogy évek során egyre inkább elmélyedtem a főzés örömeibe, arra jöttem rá, hogy a mondás nagyon is igaz: "Minden tálalás kérdése!". Természetesen mindez semmit sem ér, ha nincsenek meg az ízek, de való igaz, hogy egy jól sikerült kompozíció hozzájárul ahhoz, hogy ne csak a hasunk, de a szemünk is jól tudjon lakni.
Most, hogy karanténban vagyunk kénytelenek élni a mindennapi életünket, bizony sokaknak hiányozhat a kimozduláson túl az is, hogy ellátogasson egy hangulatos kis étterembe. De ahogy mondani szokás, ha a hegy nem megy... Így arra gondoltam, hogy a következő néhány blog bejegyzésem témája az lesz, hogy hogyan tudunk éttermi minőségű fogásokat készíteni a saját kis konyhánkban.
Mielőtt belevágnánk az első ilyen receptbe, összeszedtem néhány fontos elemet, amik esszenciálisak ahhoz, hogy fine diningról beszéljünk:
- Rendhagyó ízpárosítások - például egy sós levesbe a legvégén hozzáadunk egy kis citromlevet, amitől rögtön kiszíneződik a többi íz is.
- Előre megtervezett tálalás - fontos, hogy mielőtt kimerjük az ételt a tányérra, gondoljuk végig a sorrendet, és az összeállítást. Sokszor mielőtt nekiállok főzni, végig szoktam nézni egy csomó ételfotót, amiből inspirációt nyerhetek az ideális tálalásról.
- Minőségi alapanyagok - azt hiszem, hogy ezt nem is kell részletezni
- Egy csipet "tréfli" , azaz csavar :-)
Tejszínes-fehérborban hidratált cukkini metélt - tökéletes tojással
Hozzávalók:
- 2 közepes cukkini
- 1 csokor friss kapor
- 1,5 dl fehérbor
- 1,5 dl tejszín
- 10 g teavaj
- 2 sonkahagyma
- 1 dl húsleves alaplé
- 4 egész tojás
- só, bors
- 2 evőkanál ecet
A hagymát nagyon apró kockákra vágom, és megfonnyasztom a vajon. Ha már üveges, ráöntöm a fehérbort és az alaplevet, és hozzáadom a kapor felét (apírtva). Kb. 20 percig alacsony lángon sűrítem, majd hozzáadom a tejszínt. Újabb 20 percig forralgatom alacsony lángon. Ezalatt a cukkinit nagyon vékony szeletekre vágom. A legjobb megoldás, hogyha spagetti hámozót használunk hozzá. (Ide kattintva látható ez az eszköz) . A cukkinit ezt követően alaposan besózom, és hagyom, hogy kiadja a levét. 10 perc elteltével kinyomkodom a levét, és beleáztatom két evőkanálecet + 1 dl víz keverékébe.
A fehérboros tejszínes főzetet leveszem a tűzről. Itt két út áll előttünk. Ha rusztikusan és egyszerűbben szeretjük, akkor késznek tekintjük, de ha van még lendület bennünk, akkor össze is turmixolhatjuk. 5 percet hűlni hagyjuk majd hozzákeverjük a lecsöpögtetett cukkini metélteket. Óvatosan összekeverjük és hagyjuk hidratálódni nagyjából negyed óráig, fedő alatt. (Itt már nem kell visszatenni a tűzhelyre, mert elég meleg a szósz ahhoz, hogy elvégezze a dolgát.) Amíg hidratálódik a cukkini, van időnk elkészíteni a buggyantott tojásokat.
Itt is két út áll előttünk, az egyik az, ha a klasszikus buggyantott tojást készítjük el, a másik pedig a tökéletes tojás opció. Ehhez kicsit türelem és egy maghőmérő szükségeltetik. Ezt azoknak ajánlom, akik már jártasabbak a konyhában, és kellő türelemmel vannak megáldva. A megmosott tojásokat, 65 fokos vízben egy órán keresztül főzzük, majd megpucoljuk őket, és a cukkini metéltekre ültetjük őket.
Tálaláskor friss kaporral szórjuk meg a remekművet.
Íme a pillanat, amikor a késünk a tojásba hasít.... Felejthetetlen látvány.
Jó étvágyat kívánok, szemnek és hasnak egyaránt! :-)