Sokszor mondják, hogy a nyár kedvez a fogyókúrának, mivel a nagy meleg miatt az ember nem kívánja az ételt...Ami azt illeti sajnos ez nálam nem így van. Ilyenkor is nagyon szeretek lenni, csak könnyedebb fogásokat. A jó idő nagy előnye, hogy ilyenkor a szabadban is lehet étkezni, és bizony nincs is annál jobb, mint amikor nemcsak a gyomrunk, hanem a szemünk is egyszerre gyönyörködhet a természet lágy ölén. A piknikezés már régóta az egyik kedvenc hétvégi tevékenységem. A kosarunkat Piroska módjára megpakolhatjuk minden földi jóval, és irány a szabad!
Egy ilyen hétvégi kiruccanás ihletett meg a konyakos libamáj brulée elkészítésében. Elsőre talán túlzottan úri ételnek tűnik, de egyáltalán nem az. Nagyon könnyű elkészíteni, rendkívül látványos , és egyszerűen nincs emberfia, aki ne lenne oda érte. Friss kalácsot sütöttem mellé, ami még nagyot dobott rajta. De ha nincs időnk rá, a péknél vásárolt fonott sütemény is ugyanúgy megteszi.
Íme a szuperfinom étek receptje:
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 6-8 közepes méretű tűzálló tálka/ csatos üveg
- 500 g hízott libamáj/ kacsamáj
- 5 dl tejszín (minél zsírosabb annál jobb)
- 8 cl konyak
- 7 tojássárgája
- só, bors
A májat egy botturmix segítségével pépesítem, és egy haberő segítségével alaposan összekeverem a sóval, a borssal, és a tojássárgájákkal.
Egy edényben összekeverem a konyakot és a tejszínt és felmelegítem lassú tűzön. Nagyon fontos, hogy ne forrjon fel, csak meleg legyen, különben nem kapunk jó végállagot.
Amikor meleg, összeöntöm a libamájas keverékkel, és egy habverő segítségével elkeverem a csomókat. Nem kell megijedni, meglehetősen híg állagot fogunk kapni, de ez majd a sütőben megváltozik. Kiadagolom a keveréket a hőálló tálkákba.
Egy mély tepsibe helyezem a tálkákat, és kétharmadáig felöntöm vízzel. Mehet is a sütőbe, 150 fokra, egy órára. Amikor kész, kihűtjük őket, és meghintjük barna cukorral mindegyik tetejét. Egy konyhai fáklya segítségével, pedig rákaralmellizáljuk a cukorréteget!
Egyszerűen mennyei!
Mindenkinek bátran ajánlom, hogy készítse el!