Ez a recept egyszerűen a legtökéletesebb módja annak, hogy egy egyszerű hétköznapi vacsorából a legelegánsabb vacsorát varázsoljuk. Rendkívül házias, ugyanakkor krémesen lágy, és miután megette az ember úgy érzi, hogy az életben a legjobb dolog az evés…
Az ötlet úgy indult, hogy egy egyszerű kapros zöldbabfőzeléket szerettem volna készíteni és azon töprengtem, hogy milyen feltétet tálaljak mellé. Valahogy mindegyik ötlet olyan szürkének és elnyűttnek tűnt. Így jutott az eszembe, hogy elrugaszkodom a megszokott feltétektől, és valami teljesen szokatlannal rukkolok elő. Így jött a skót tojás ötlete, ami nem más, mint egy húsgolyóba töltött tojás. Ám ha az ember elég ügyes, akkor ahogy tálaláskor kettévágja a húst, a tojás sárgája lágyan kifolyik a főzelékbe, és ezáltal az étel nemcsak ízre, hanem látványra is királyi lesz.
Hozzávalók 4 személyre:
A skót tojáshoz:
- 6 egész “M”-es méretű tojás + 1 a panírozáshoz
- fél kg darált sertéshús
- egy zsemle
- zsemlemorzsa
- liszt
- pirospaprika
- fokhagyma
- só, bors
A főzelékhez:
- 500 g friss zöldbab
- egy csokor friss kapor
- egy doboz tejföl
- egy evőkanál kukoricakeményítő
- egy fej vöröshagyma
- babérlevél
A tökéletes tojás elkészítése mindig nagy művészet, különösen akkor ha még azt is bele kell kalkulálni, hogy a húsgolyóban tovább fog főni a sárgája. Ezért nagyon fontos a következő lépések szigorú betartása.
A tojásokat kivesszük a hűtőből és langyos vízbe áztatjuk őket 10 percig.
Közben egy edénybe vizet forralunk egy evőkanál sóval. A szobahőmérsékletű tojásokat óvatosan beleemeljük és újraforrástól számítva pontosan két és fél perc után kivesszük őket és jeges vízbe rakjuk. Az sem gond, ha akár több óráig hagyjuk kihűlni. Ha nem hűl ki eléggé, akkor bizony nem tudjuk rendesen meghámozni és az bizony kataszrófális eredményt okozhat.
A darálthúst fűszerezzük, és hozzáadjuk a vízbe áztatott majd kinyomkodott zsemlét. Alaposan összekeverjük és egy folpackra terítünk egy jó adagot belőle.
A tojásokat nagyon óvatosan megpucoljuk, majd egyesével a folpackra helyezett hús közepére helyezzük. Elkezdjük formázgatni egészen addig, amíg szabályosan be nem vonja a hús a tojást. Ezután mindegyik golyót bepanírozzuk, és betesszük a hűtőbe.
Ezután elkészítjük a főzeléket.
A vöröshagymát üvegesre pároljuk, ráteszünk egy lehelletnyi pirospaprikát. Épp csak annyit, hogy ne legyen túl sápadt a főzelékünk. Ezután jöhet a felvágott zöldbab, és felöltjük annyi vízzel, hogy épphogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, és a kapor felét apróra vágva hozzáadjuk. Mikor már majdnem puha hozzáadjuk a tejfölben elkevert keményítőt, és hagyjuk besűrűsödni. Eközben kisütjük a skót tojásokat is.
Tálaláskor mindegyik golyót félbevágjuk, hogy gyönyörűen ki tudjon folyni a még lágy sárgája.
Jó étvágyat hozzá!