Nincs mit tenni, meg jött az ősz. Ilyenkor az ember kicsit hajlamos elszontyolodni, és sötétebben látni a világot. De bizony ennek az évszaknak is meg van a maga szépsége és bája.
Ilyenkor nincs más dolgunk, mint az otthon melegét megteremteni. Azon túl, hogy beizzítjuk a kazánt, mást is tehetünk a cél érdekében, méghozzá azt ,hogy jobbnál jobb leveseket főzünk. Az egyik nagy kedvencem a pasta e fagioli, amely az olaszok egyik nagyon kedvelt fogása. Magyarra fordítva: tészta és bab. És valóban gyakorlatilag nem sok más hozzávaló kell ehhez a leveshez. Egyszerűségben nagyszerű ez az étel. Mindenkinek melegen, sőt FORRÓN ajánlom.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb szál sárgarépa
- 100 – 100 gr előfőzött vörös és fehérbab (ha nincs időnk rá, akkor használjunk mirelit babot, de semmiképp se konzervet!)
- 3 egész paradicsom (forró vízbe mártva, héj nélkül)
- 200 g paradicsompüré
- 3 dl húsleves alaplé
- 100 g parmezánsajt
- bazsalikom, oregánó
- 100 g tészta – lehetőleg cannellini
- friss petrezselyem
- olívaolaj
- só, bors
Felkockázzuk a vöröshagymát, és megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, hozzáadjuk a megtisztított felkarikázott sárgarépát is, és kicsit fedő alatt hagyjuk párolódni. Ha úgy érezzük, hogy kezd leégni, akkor egy kicsi vizet öntünk alá. Sózzuk, borsozzuk. Ha már majdnem puha hozzáöntjük a felkockázott, héj nélküli paradicsomokat, a frissen felvágott bazsalikomot, petrezselymet és az oregánót is. Egy-két perc elteltével jöhet a paradicsompüré is. Felöntjük az alaplével, és beleöntjük a babokat is.
Alapos keverést követően a tésztát is beletesszük, és addig főzzük amíg teljesen meg nem puhul. Ekkor a lereszelt parmezán felét is beletesszük a levesbe, és jól összeforgatjuk. A másik felét a tálaláskor a leves tetejére halmozzuk, egy kis friss petrezselyem társaságában.
Igazán jó és egyszerű fogás ez egy szeptember végi estére!
Jó étvágyat hozzá!