Tréfli

Bolgár sirene po shopski

a legnagyszerűbb rakott étel

2018. szeptember 10. - Hársfalvai Hajnalka

A legjobb barátom már évek óta rágja a fülem, hogy készítsem el neki az ő nagy kedvencét a sirene po shopskit. Egyszer járt Bulgáriában és ott evett ilyet. Azt mondta, hogy élete egyik legfinomabb fogása volt, és azóta vágyik rá. A szerencse pedig úgy hozta, hogy az egyik bolgár barátnőm pedig hozott nekem ajándékba bolgár sajtot. Így már nem volt több mentségem rá, hogy miért is ne álljak neki ennek az ételnek.

img_1560.JPG

Első olvasatra meglepően egyszerű ételnek tűnik, és az ember azt gondolná, hogy ebből az fakad, hogy az ízek sem túl felkavaróak. De épp ellengkezőleg, nagyon összetett, és egyszerűen jól esik a gyomornak.

A bolgárok egyik nemzeti eledelének az alapja a siren sajt, amit kifejezetten ott lehet csak kapni. Ha valakinek nincs olyan szerencséje, hogy kap ilyet, akkor se adja fel, lehet helyettesíteni feta sajttal.

Hozzávalók 4 személyre:

- 5 szem nagyobb paradicsom

- 20 dkg fetasajt

- 4 tojás

- csubrica fűszer / másnéven borsikafű

- só

- olívaolaj

A kisebb sütőedények alját kikenem az olajjal. A paradicsomokat, és a sajtot felszeletelem kb fél centi vastagságúra.

Elkezdek rétegezni. Előzör jön a sajt, aztán a paradicsom, (Ha valaki nagyon szeretne bele húst tenni, az tehet rétegek közé hajszálvékony kolbászszeleteket.) Ezu

tán mesózzuk enyhén, ezt megismételjük, majd alufóliával lefedve 180 fokos sütőbe tesszük 20-25 percre. Óvatosan kivesszük a formákat a sütőből, levesszük az alufóliát, és ráütünk mindegyik tetejére egy tojást. Visszatesszük a sütőbe még 5 percre, majd megszórjuk a tetejét borsikafűvel, és rögtön tálaljuk azon melegében.

Fantasztikusan finom!

Jó étvágyat hozzá!

 

via GIPHY

süti beállítások módosítása