Tréfli

Dal makhani

indiai lencseragu - vegetáriánusoknak is

2017. január 02. - Hársfalvai Hajnalka

Nem tudom, hogy más országokban is szokás-e Újév első napján lencsét enni, ám mindenestre nálunk igen nagy hagyománya van. Úgy gondoltam, hogy ezúttal csavarok egy kicsit a dolgon, de úgy, hogy ne kockáztassam meg a szerencsémet az új évben. Így maradtam a lencsénél, de indiai módon készítettem el. Nagyon pikáns étel, és bátran mondhatom, hogy az év bármelyik napján megállja a helyét az asztalon. Ja, és ami külön jó, hogy vegetáriánusok is ehetik, mert nincs benne hús. Viszont az ember olyan jóllakottan kel fel mellőle, mintha egy nagy üst hústól lakott volna jól.

img_2901.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

- 250 g fekete lencse - másnéven dal, indiai, és közel-keleti boltokban lehet kapni

- 100 g vörösbab

- 150 ml paradicsompüré

- 1 teáskanál csilipor

- egy kisebb darab gyömbér

- 200 ml tejszín

- 3 evőkanál dal maknani fűszerkeverék - ezt nagyon egyszerűen össze lehet házilag is állítani, de ha nem akarunk pepecselni vele, akkor boltban előre elkészített mixet is vehetünk. Ha merészek akarunk lenni, akkor íme, hogy mi kell bele: 1 tk őrölt szegfűszeg, fél tk őrölt fahéj, 1 tk őrölt zöld kardamom, 1 tk őrölt római kömény, 1 tk csilipor, 1 tk só, 1 tk őrölt koriander, és ha nagyon törekszünk a tökéletességre akkor hozzáadhatunk egy teáskanál szárított mangóport is

- 3 gerezd fokhagyma

- 50 g teavaj

Az egész műveletet azzal kezdjük, hogy egy egész éjszakára beáztatjuk a fekete lencsét, és a vörösbabot. Ezen semmiképp se spóroljunk, mert az egész mehet a lecsóba, ha nem hagyunk rá időt. Másnap aztán leöntjük a vizet róluk, friss vizet öntünk rájuk, és egy kis sóval puhára főzzük őket. Mikor már majdnem puhák egy másik edényben megfuttatjuk egy kis vajon a zúzott fokhagymát, majd ráöntjük a paradicsompürét. Picit forralunk rajta és belekeverjük a finom kis fűszerkeverékünket, és a csiliport. Ezután félretesszük addig, ameddig a babok készre nem főnek. Amint puhák, hozzájuk keverjük a paradicsomos keveréket, és kb két percig forraljuk. Megkóstoljuk, hogy kellően sós-e. Ha stimmelnek az ízek, akkor a legvégén beleöntjük a tejszínt is.

Tálaláskor tejszíncsíkokkal és reszelt gyömbérrel díszitjük!

Nagyon boldog új évet kívánok mindenkinek!

Remélem, hogy idén is jó sok ételkölteménnyel tudok majd előrukkolni!

süti beállítások módosítása