Bár még csak most mutatta meg a tél az igazi arcát, úgy érzem, hogy vágyom a tavaszra, mint beteg a kompótra. Ilyenkor úgy érzi az ember, hogy szép lassan kikopnak belőle a nyomelemek, és hajlamos átmenni melankólikus hangulatba. Nos, hogy elűzzem a lelkemből a telet, arra gondoltam, hogy összedobok valamit vitaminbombát, ami visszahoz az életbe. Készítettem egy zöldségtől roskadozó, fehérboros- csirkés gerslirizottót. Ennek az ételnek az egszerűségén túl, abban rejlik a szépsége, hogy tényleg szinte bármit beletehetünk, amit csak jónak találunk. Illetve akkor is jól jöhet ez a recept, ha könnyíteni akarunk a hűtőnk tartalmán.
Hozzávalók 4-6 főre:
- 500 g gersli
- 100 g bébispenót
- 2 kisebb padlizsán
- 1-2 cukkini
- 5 fej gomba
- 3 nagyobb paradicsom
- 30 dkg csirkemell
- 1 dl száraz fehérbor
- húsleves alaplé
- 10 dkg parmezánsajt
- 6 szál póréhagyma
Tetszés szerint változtathatjuk a hozzávalókat. Ha van otthon pritaminpaprikánk, azt se sajnáljuk ki belőle.
A gerslit fontos egy nappal korábban beáztatni. A húsleves alaplében majdnem teljesen puhára főzzük az árpagyöngyöt (a gersli másik neve). A vizet azért olykor ne felejtsük el pótolni. Folyamatosan kevergessük, mert bizony az alja könnyen odakap. Hozzáadjuk a fehérbort és félretesszük. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajon megfuttatjuk a póréhagymát, rádobjuk a kockára vágott csirkemellet, és minden oldalát megpirítjuk. Ezután ilyen sorrendben jöhetnek a zöldségek: gomba, cukkini, spenót, padlizsán, végül a paradicsom. Ha nagyon ínyencek akarunk lenni, akkor a són, és a borson kívül lestyánt és egy kis fehérbort is adhatunk hozzá, illetve, hogy legyen egy kis színe az ételünknek egy kis pirospaprika is jöhet. Ha kész, elzárjuk alatta tüzet, és alaposan összeforgatjuk a szószunkat a gerslivel. Parmezánforgáccsal tálaljuk!
Igazi vitaminbomba ez az étel! Remélem mindannyian feltöltődtök majd tőle!
Jó étvágyat!