A karantén helyzet bizony sok nehézség mellett számos csodás dolgot rejt magában. Csak rajtunk múlik, hogy ezeket a lehetőségként, vagy kötelező rosszként éljük meg. Nekem, mint a konyha és az evés nagy szerelmesének, bizony meg kell valljam, hogy nagy-nagy boldogságot okoz ez a helyzet. Minden nap friss péksüteményt tudok készíteni, napi két főtt ételt tudok az asztalra varázsolni, és mindemellett még internetes megbeszéléseket is le tudok folytatni, így azt hiszem teljesek a napjaim. :-)
Azt láttam, hogy mások is bizony a kezükbe ragadták a fakanalat, és előhozták magukból az ős-szakácsnőt :-) Ez igazán örvendetes tendencia.Most mutatok egy nagyon látványos, ámde mégsem bonyolult receptet, amivel Húsvétkor az egész családot meg tudjuk örvendeztetni.
A kifli, ha jól tudom magyar találmány, és egyesek szerint ,annyira finom, hogy az ember, ha kezébe vesz egyet, rögtön mindkét csücskébe bele kell harapni gyorsan, nehogy más is kérjen belőle :-)
Íme a receptúra:
- 600 g búzafinomliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő (Ha esetleg a fagyasztóból vesszük elő, akkor fontos, hogy egy napot töltsön a sima hűtőben, különben nagyon lassan fogja kifejteni a hatását.)
- 50 g szobahűmérsékletű vaj
- egy teáskanál kristálycukor
- 1-2 teáskanál só
- 1 egész tojás
A tejet összekeverem az élesztővel, és hozzáadom a cukrot, és egy teáskanállal a lisztből. Félreteszem, és hagyom 10 percet kelni.
Eközben egy nagyobb edénybe mérem a lisztet, a sót, a vajat és a tojást is hozzá ütöm. A 10 perc elteltével, a lisztes keverékhez adom a tejes élesztőt. Ezután már jöhet is a dagasztás. Nem szabad megijedni, hogyha eleinte kissé ragacsos. Addig dagasszuk, amíg teljesen el nem válik az edény falától, és sima tésztát nem kapunk. Ha kicsit száraznak tűnik a tészta, akkor még adjunk hozzá langyos vizet. Nekem néha akár fél decit is felvesz plusszban.
Letakarom a tésztát, és egy óráig kelesztem. Ezután 10 egyenlő adagra osztom. Ami engem illet, én mérleggel szoktam kimérni, mert szeretem, ha mindegyik kifli ugyanakkora lesz a végén.
Mindegyik gombócot kinyújtom egy megközelítőleg háromszög formára, és feltekerem, majd hold alakot formálók belőle, és egyesével sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket.
Újabb fél órát hagyjuk kelni. Ezalatt lesz a sütőnek ideje felmelegednie 180 fokra.
Ha felmelegedett a sütő, megkenem egy ecset segítségével a kiflik tetejét tejjel, meghintem egy kis sóval, majd mehet be a sütőbe kb. fél órára.
Sose együk meg forrón, várjuk meg, amíg kicsit kihűl.
Boldog Húsvétot kívánok mindenkinek!