Ha egy dietetikus olvasná ezt a receptet, akkor minden bizonnyal már a gondolattól is szívrohamot kapna, hogy valaki ilyen kiadósat egyen. Azonban az igazat megvallva, ez egy nagyon tápláló fogás, a lencse tele van minden fontos vitaminnal, a hús tápláló, a sör pedig…. a sör pedig szimplán finom, és valami olyan különleges plussz ízt ad az ételnek, amihez hasonlót ritkán ehet az ember.
Az ötlet úgy jött, hogy nagyon megkívántam a lencsét,de valami többre vágytam, mint szimplán lencsefőzelékre. Aztán eszember jutott, hogy mennyire szeretem a sóletet, és már kész is volt fejben a recept.
Hogy miért tökéletes Húsvétkor ez az étel? Azért, mert gyakorlatilag az összes megmaradt ételt fel lehet hozzá használni. (a húsvéti sonkát, a főtt tojásokat).
A másik nagy előnye, hogy némi előkészületet követően csak be kell rakni a sütőbe, és már magára is hagyhatjuk 2 órára.
Lássuk is a medvét, illetve a kacsát :-)
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 4 kacsamell
- 4 evőkanál kacsazsír
- 500 g nagyszemű barna lencse (egy éjszakára beáztatva)
- 200 g gersli (árpagyöngy)
- 500 ml világos sör
- 2 dl húsleves alaplé
- 10 dkg csípős kolbász
- 15 dkg füstölt szalonna
- maradék főtt füstölt csülök
- fejeként két egész főtt tojás
- 6 bebérlevél
- só, bors
- lestyán
- 3 nagyobb szál sárgarépa
- 6-8 gerezd fokhagyma
- tejföl a tálaláshoz
Vegyünk egy nagyobb jénai edényt, és az alját párnázzuk ki szalonnaszeletekkel, így nemcsak finom lesz, de nem is fog a lencse odakozmálni. Ezután jöhet rá egy sor lencse, a lencsére egy sor gersli, aminek a tetejére csülökdarabokat, és kolbász szeleteket halmozunk. Felkarikázzuk a megpucolt répátkat, és abból is teszünk a jénaiba. Rázúzunk 3 fej fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Ez így eg egész réteg. Ezután ismételjük az egészet.
A kacsamelleket egy éles késsel beírdaljuk, és a zsírban, magas lángon egy serpenyőben kisütjük mindkét oldalán 3-3 percig. Ezután a jénaiba tesszük és körbeszórljuk a maradék lencsével, és gerslivel. A rétegeket újabb szalonnasorral zárjuk, végül felöntjük az egészet a sörrel és a húsleves alaplével. 150 fokon 2-2,5 óra alatt készre sütjük. Tálalásnál kivesszük a kacsamelleket és felszeleteljük, illetve a jénaiban lévő rétegeket egy merőkanál segítségével jól összeforgatjuk, hogy még inkább összeálljanak az ízek. A főtt tojásokat gerezdekre vágjuk és tálaláskor az étel mellé tesszük.
Jó étvágyat hozzá!