Tréfli

Libanoni kardamomos tejpuding

2017. január 24. - Hársfalvai Hajnalka

Az arab országokban nagyon népszerű ez a desszert (muhallebi). Kicsit olyan, mint a gulyásleves, több ország is a magáénak mondja. Kóstoltam ezt az édességet Törökországban, Iránban és Irakban is, de a legfinomabb Libanonban volt. Az alapja midenhol ugyanaz, egy besűrített tejpuding, de mindenhol máshogy fűszerezik. A törökök például a cukron kívül nem adnak hozzá mást, és sütőben rápirítanak egy kicsit. Az irániak az őshonos pisztáciájukkal tálalják, az irakiak rózsavizet locsolnak bele,  a libanoniak pedig karamommal teszik még egzotikusabbá.

Én a libanoni verziót készítettem el, de mivel nagyon szeretem a pisztáciát, azt is tettem bele. Hihetetlenül egyszerű ez a recept, ugyanakkor fantasztikus az íze. 
img_3055.JPG
Hozzávalók 6 személyre:
  • 6 evőkanál kukoricakeményítő (nem kell, hogy púpos legyen)
  • 6 evőkanál kristálycukor / barnacukor
  • 1 vanília kikapart magja
  • 1 teáskanál mandulaaroma
  • 1 teáskanál őrölt zöld kardamom
  • 2 tojássárgája ( ha még krémesebbé akarjuk tenni, de ez el is hagyható)
  • 6 dl tej ( minél magasabb zsírtartalmú)
  • 10 dkg sózatlan, natúr pisztácia
A tejet összekeverem a cukorral és a keményítővel, ügyelve arra, hogy ne tapadjon az aljára egyik összetevő sem. Ezután beletesszük a vaníliát, a kardamomot és a mandulaaromát. Alacsony lángon, szép lassan elkezdjük forralni. Folyamatosan kevergetjük. Eleinte nem látható semmi változás, de nem kell megijedni, mert amint elérte a megfelelő hőfokot, ripsz-ropsz elkezd sűrűsödni. Amikor már majdnem pudingszerű levesszük a tűzről. Ha  szeretnénk beletenni a tojássárgájákat, akkor várunk néhány percet, hogy kicsit hűljön, majd alaposan beleforgatjuk őket.
Ezután mehet a massza a pudingos pohárkákba. A pisztáciaszemeket egy szacskóba teszem és sodrófa segítségével összezúzom, tálaláskor a pudingok tetejére szórom egy kis kardamommal egyetemben.
Jó étvágyat mindenkinek hozzá!
süti beállítások módosítása