Tréfli

Mennyei vendégváró parmezános csirke

2017. február 14. - Hársfalvai Hajnalka

Nincs is annál jobb, mint amikor az ember régen látott, és újdonsült barátait láthatja vendégül.  A társaság összegyűlik az asztal körül, amíg készül az étel, felpattan néhány üveg bor, és ahogy az isteni illatok egyre inkább elkezdenek terjengeni a konyhában, úgy hág a hangulat is a tetőfokára. Az ételen kívül a régi-új történetek is terítékre kerülnek, és pont ettől lesznek utánazhatlanok az ilyen esték.  Ilyen alkalmakkor mindig arra törekszem, hogy az otthon ízei domináljanak a fogásokban, de ugyanakkor új ízvonalat is vigyek az ételbe.

Ezúttal úgy döntöttem, hogy parmezános csirkével rukkolok elő. Ezt a fogást Amerikába bevándorolt olaszok alkották meg, és azótóta nagyon népszerű étellé nőtte ki magát az egész világon. Ez gyakorlatilag egy parmezánbundába forgatott csirkemell, amit aztán a sütőben paradicsomszósszal sütünk készre. Két dologgal szoktam megbolondítani. Az egyik, hogyha időm engedi, akkor a húst néhány órára, de akár egy egész éjszakára, fokhagymás tejbe áztatom. Ettől lesz majd olyan utánazhatatlanul omlós a csirke. A másik titok a szerecsendió, amit még a bundázás előtt hintek rá.

img_3214.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

- 70 dkg csirkemellfilé

- 2 dl magas zsírtartalmú tej

- 3 gerezd fokhagyma

- 15 dkg reszelt parmezán sajt

- 5 evőkanál zsemlemorzsa

- 2 egész tojás

- 2 egész mozzarella

- egy csipet őrölt szerecsendió

- 2 dl házi paradicsomszósz (5 egész paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, só, bors)

- 1 teáskanál lestyán

- friss bazsalikomlevelek (ha nincs, akkor szárított is megteszi)

- 500 g tagliatelle tészta

- só

A csirkemelleket megtisztítjuk, beírdaljuk, és fokhagymás tejbe áztatjuk. Ezt követően kivesszük a csirkét, sózzuk, borsozzuk, és szerecsendiót reszelünk rá. Beleforgatjuk a tojásba, majd a zsemlemorzsával összekevert reszelt parmezánba. Forró olajon aranybarnára pirítjuk mindkét oldalukat. Ezalatt elkészítjük a paradicsomszószt. (lehet konzervet is használni, de úgy kevésbé lesz házias a végeredmény.) A házi paradicsomszószhoz kereszteket vágunk a paradicsom bőrén, és néhány percre lobogó forró vízbe dobjuk őket. Ezután meghámozzuk, és a csumájukat kivágva felkockázzuk őket. Olívaolajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd rádobjuk a paradicsomokat, és ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal és lestyánnal. Amikor megpuhultak botmixer segítségével pépesítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis cukrot is. Ennyi az egész, de sokkal finomabb lesz, mint a bolti változata.

Egy tepsi alján szétoszlatjuk a paradicsomszószt, ráfektetjük a megpirult csirkemelleket, ráreszeljük a tetejükre a maradék parmezánsajtot, végül rájuk tesszük a felkarikázott mozzarellaszelteket. 200 fokon, légkeveréses üzemmódban 20 percig sütjük. Majd átállítjuk felső pirításos üzemmódra és 5 perc alatt rápirítjuk a sajtot.

Amig sül a csirke, kifőzzük a tésztát is. A tészta vizébe SOSE tegyünk olajat, mert különben nem tudja a szósz úgy átjárni, ahogy kellene. 

Buon appetito!

süti beállítások módosítása