Tréfli

Tegyünk el egy üveggel a nyárból

ínyenc házi ajvár

2017. szeptember 19. - Hársfalvai Hajnalka

Szerintem sokaknak ismerősek azok a horvátországi nyaralások, amikor egy hosszú strandos nap után, beül a társaság/család egy autentikus kis étterembe, és ahogy a hagyományokhoz illik, kirendel egy nagy adag csevapot, természetesen csakis ajvárral. Nem mondom, hogy a hús nem frenetikus, de az ajvár nékül halovány árnyéka lenne csak önmagának. Nagyon hálás dolog eltenni belőle néhány üveggel, mert szinte bármelyik sülthúshoz passzol, de akár, ha vendégek érkeznek, mártogatósnak is kiválóan megfelel.

img_7370.JPG

Azonban nem árt tudni, hogy kell azért némi türelem az összeállításához. Szánjunk rá legalább 2-3 órát. Remek délutáni kikapcsolódás, egy kis zene kíséretében.

 Hozzávalók 4 üveghez (2 dl-es ):

- 1,5 kg kápiapaprika

- két nagyobb padlizsán

- 7 nagyobb szem paradicsom

- 6 gerezd fokhagyma

- só, bors

- csilipor

- BORSIKAFŰ (őrőlt, szárított)

A paprikákat 200 fokos sütőbe sütőpapírra fektetve beteszem fél órára, vagy addig, ameddig már elkezd megfeketedni. Kiveszem őket, és egy hőálló szatyorba teszem kb 20 percre. Ezalatt a padlizsánokat félbevágom, beírdalom a felszínüket, és beteszem szintén fél órára a megtisztított fokmagymákkal egyetemben a sütőbe. Ha megfelelően kihűltek a paprikák, lehúzzuk a bőrüket, és kézzel kicsumázzuk, valamit amennyi magot csak tudunk eltávolítunk róla. Nem bonyolult művelet, de meglehetősen pepecselős. Mire a végére érünk a padlizsánok is megpuhulnak majd. A paradicsomokat x alakban bevágjuk, és lobógó vízbe dobjuk őket kb 5 percre. Ezután mehetnek a hideg vízbe. Eltávolítjuk azoknak is a héját. 

Miután mindezekkel megvagyunk, az összes hozzávalót összeturmixoljuk egy nagy edénybe. Ezt követően összeforraljuk az egészet, és meg is fűszerezzük, majd azon melegében beletöltjük az üvegekbe. Jó szorosan lezárjuk az üvegekt tetejét. Egy nagy edényt teletöltünk vízzel, beleállítjuk az üvegeket, és 10 percig forraljuk.

Kivesszük az üvegeket és egy pokróccal körbecsavarjuk őket, majd úgy hagyjuk kihűlni. Ezután nagyon sokáig eláll majd, bár nem sok ideje lesz rá :-)

süti beállítások módosítása