Tréfli

Házi készítésű karácsonyi eggnog

- a fa alatt is kiválóan mutat majd

2017. december 06. - Hársfalvai Hajnalka

Számomra főzés szempontjából a Karácsony a leginspirálóbb időszak. Millió ötlet cikázik ilyenkor a fejemben, amiket alig győzök formába önteni. Gyakran azon kapom magam, hogy magamban dünnyögök, és egész haditervet eszelek ki, hogy honnan fogom a portékákat és díszeket beszerezni. Úgy döntöttem, hogy idén sokkal több házi készítésű ajándékkal fogok kedveskedni a szeretteimnek. Nincs is jobb annál, mint élményt ajándékozni.

Első választásom az amerikaiak által is oly nagyon kedvelt eggnogra (tojáslikőrre esett). Roppant egyszerű elkészíteni, nagyon mutatós, és a nagy havasi séták után kiválóan átmelegíti az embert. Arra kell odafigyelni, hogy mivel tej és tojás is kerül bele, így 2-3 hétnél nem áll el tovább. Bár szerintem ha megízleli az ember, ez a veszély igazán nem fogja fenyegetni. Pikk-pakk azon kapjuk magunkat, hogy habár előre betáraztunk belőle az ünnepekre, bizony a számításainknál jóval hamarabb elfogy majd, és kénytelenek leszünk repeta adagokat gyártani belőle.

img_8602.JPG

Még egy dolgot fontos megemlíteni. Ne olyan végeredményre számítsunk, mint amilyet a boltban kapunk. Mivel ez teljesen színezék és adalékmentes, így nem lesz rikító sárga színe, és a finom friss vaníliamagoktól, kicsit rusztikusabb hatású is lesz. De pont ez a szép benne...

Íme a roppant egyszerű recept:

Hozzávalók:

- 1 liter minél zsírosabb tej (akár mixelhetjük is úgy, hogy fele tejszín, vele tej)

- 8 tojássárgája

- 20 g kristálycukor

- 2 dl vodka/ fehér v. barna rum

- 1 rúd vanília

- 1 csipet őrölt szerecsendió

A tejet a cukorral alaposan összekeverjük egy lábasban, és jól felmelegítjük. Ügyeljünk arra, hogy nehogy forrás közelbe kerüljön. Húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a tojássárgájákat. Mehet vissza a lángra. Melegítsük addig, amíg egy kicsit már el kezd sodósodni. Ekkor kész is van a krémes rész. Ezután öntsük bele az alkoholt is, végül töltsük üvegekbe, és címkézzük is fel őket, hogy minél szexibbek legyenek!

Hmmmmmm! 

Egyszerűen ellenálhatatlan!

 

süti beállítások módosítása