Első olvasatra mindenkinek a mexikói kukoricalepénybe töltött ragu jut az eszébe, de spanyoloknál bizony a tortilla egészen mást jelent. Ez gyakorlatilag egy tojásos- krumpli lepény, amit számtalan hozzávalóval fel lehet turbózni. Amikor kiterveltem, hogy megpróbálkozom vele, még nem volt konkrét ötletem, hogy mit fogok belerakni, de ahogy jártam-keltem a boltban a hűtőpultok mellett szemet szúrt a chorizo. Gondoltam, hogy még valami "zöld" íz is kellene bele, így esett a választásom a bébispenótra.
Nagyon hamar elkészültem vele, és roppant ízletes ételnek bizonyult.
Hozzávalók 3 -4 főre:
- 3 szem nagyobb burgonya
- 5 egész tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 marék bébispenót
- 15 dkg chorizo kolbász
- olaj
- 3 evőkanál tejszín
Egy tűzálló serpenyőben megpirítjuk a chorizo kolbászt, kivesszük, majd ugyanebben a kolbászos olajban megfuttatjuk a hagymát is. Felöntjük bő olajjal és a beletesszük a vékony szeletekre vágott burgonyát. Aranybarnára sütjük.
Egy nagyobb edénybe ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejszínt, illetve a bébispenótokat. Amikor aranybarnák lettek a burgonyák, egy szűrőlapát segítségével a tojásos keverékhez adagoljuk őket, és jól összeforgatjuk. Illetve beletesszük a korábban félretett kolbászokat is.
A serpenyőből leöntjük a fölösleges olajat, és visszatesszük a tűzre. Rámerjük a burgonyás masszát és addig sütjük, amíg annyira össze nem áll, hogy meg lehessen fordítani. Ekkor meg is fordítjuk, és betesszük a serpenyőt a sütőbe 180 fokra 10-15 percre. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen oda az alja, ugyanakkor kicsit piruljon meg.
Tejföllel, friss petrezselyemmel tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!