Ezt az ételt olyan napokra ajánlom, amikor az embernek valami jobb dolga is akad, mint a főzés, ugyanakkor háztáji ízekre vágyik. Egy csodás péntek kora este ötlött az eszembe ez a kombináció. Alapvetően egy könnyed rozé fröccs méltó párját szerettem volna elkészíteni, és azt hiszem végül sikerrel jártam.
Hozzávalók 2 személyre:
- fusili tészta
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 15 szem koktélparadicsom
- 100 g paradicsompüré
- 1 teáskanál lestyán
- 1 fél mokkáskanálnyi őrölt fahéj
- 1 mokkáskanálnyi őrölt fűszerkömény
- 1 dl rozé/fehérbor
- 10 levél friss bazsalikom
A tonhalroppancshoz:
- 200 g tonhalkonzerv (saját levében)
- 5 dkg reszelt parmezánsajt
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 egész tojás
- 1 lime facsart leve
- só, bors
Alaposan összekeverjük a tonhaltallérokhoz a hozzávalókat, és közepes lángon olajon kisütjük őket. Ezalatt feltesszük a tésztát főni, szigorúan olaj nélkül, hogy a szószt magába tudja majd szívni. Al dente-re főzzük.
A vöröshagymát egy serpenyőben üvegesre párolom, hozzáadom a fokhagymát, majd a paradicsompürét, és az összes fűszert. sózom, borsozom, végül felöntöm a borral. Mikor felforrt hozzáadom a karikára vágott koktélparadicsomokat, és addig főzöm, amíg még épphogy roppanós marad a paradicsom. A bazsalikomleveleket apróra vágom, és hozzáadom a szószhoz.
Ezután már csak tálalni kell. Érdemes egy kis parmezánsajtot félretenni, hogy a legvégén szórhassunk majd a tészta tetejére.
Bouon Appetito!