Tréfli

Ha idén valami különlegeset szeretnél, főzz francia halászlevet!

- ínyenc bouillabaisse

2017. december 20. - Hársfalvai Hajnalka

Ezt a receptet a szüleim ihlették. Igazából meg kell valljam, hogy még sohasem kóstoltam, de az ő élménybeszámolóik alapján úgy döntöttem, hogy így látatlanban is elkészítem. Rengeteg receptet végigböngésztem az interneten, és azokat, valamint az anyu által leírt élménybeszámolót ötvözve készítettem el a fogást. Nem tudom, hogy mennyire hasonlít az eredeti verziójára, de egy biztos: Valami fenséges íze van.

Ha az ember újítani akar a karárcsonyi asztalon, akkor mindenképp javaslom, hogy vágjon bele ebbe a remek levesbe. Garantálom, hogy óriási sikere lesz!

img_7723.JPG

Hozzávalók:

A leveshez:

- 1 póréhagyma

- 3 szál sárgarépa

- lehetőleg friss kapor

- kakukkfű

- 2 fokhagyma

- 4 babérlevél

- só, bors

- őrölt szerecsendió

- 1 narancs reszelt héja 

- 50 g teavaj

- 1 édeskömény

- 50 ml paradicsompüré

- 2 dl száraz fehérbor

- 1 nagy halfej

- 1 kg tetszés szerinti tengeri hal

- 30 dkg feketekagyló

- 50 dkg megpucolt garnélarák farok

A sűrítéshez:

- 1 tojássárgája

- 15 dkg burgonya

- 3 fokhagyma

- csili

- 2 evőkanál mustár

- 100 ml olívaolaj

- fél citrom facsart leve

Elsőre, ha végigfut az ember a hozzávalókon, bizony hamar észreveheti, hogy ez nem egy párperc alatt elkészülő fogás. Ezért érdemes a család többi részét is befogni a munkába. Az előkészítési fázis a legnehezebb, utána már gyerekjáték az összeállítás.

Az összes zöldséget megpucoljuk, és felkockázzuk. Egy hatalmas fazékban megolvasztjuk a vajat, és rádobáljuk a felkockázott édesköményt, és sárgarépát. Ezután jöhet a felkarikázott póréhagyma is. Néhány perc elteltével belezúzunk két fokhagymát, majd jöhet a paradicsompüré. Újabb néhány perc elteltével felöntjük a fehérborral, majd jöhetnek a fűszerek, és a narancs reszelt héja. Ezután beledobjuk a felkockázott krumplit is. Fedő alatt főzzük tovább. Ha megpuhult a krumpli, óvatosan kihalásszuk őket egy kis tálkába. Majd kelleni fog a leves sűrítéséhez. Ha végeztünk a folyamattal, jöhet a halfej. Beledobjuk a levesbe és felöntjük húsleves alaplével, úgy, hogy épphogy ellepjen mindent. Amíg fődögél, egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a maradék fokhagymát, hozzáadjuk a csilit, majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük a burgonyához. Hozzákeverjük még a mustárt, és a tojássárgáját, és egy kis merőkanálnyi levet adunk hozzá a levesből. Belefacsarjuk a citromot is, és egy botturmix segítségével sűrű masszát turmixolunk belőle.

Visszatérünk a leveshez. Kivesszük a halfejet, és beleöntjük a burgonyás sűrítményt. Alapos keverést követően és hozzáadjuk a halakat, majd 10 perc elteltével a kagylót és a rákot is. Akkor van készen a leves, amikor minden kagyló kinyílt. 

Ennél a levesnél különösen fontos a tálalás. Ügyeljünk arra, hogy mindenki kapjon a tányérjába mindenből (halból, kagylóból, és rákból egyaránt) Creme fraiche-vel és friss kaporral a tetején, egy szelet bagel társaságában tálaljuk!

Bon Appetit!

süti beállítások módosítása