Ezt a receptet a szüleim ihlették. Igazából meg kell valljam, hogy még sohasem kóstoltam, de az ő élménybeszámolóik alapján úgy döntöttem, hogy így látatlanban is elkészítem. Rengeteg receptet végigböngésztem az interneten, és azokat, valamint az anyu által leírt élménybeszámolót ötvözve készítettem el a fogást. Nem tudom, hogy mennyire hasonlít az eredeti verziójára, de egy biztos: Valami fenséges íze van.
Ha az ember újítani akar a karárcsonyi asztalon, akkor mindenképp javaslom, hogy vágjon bele ebbe a remek levesbe. Garantálom, hogy óriási sikere lesz!
Hozzávalók:
A leveshez:
- 1 póréhagyma
- 3 szál sárgarépa
- lehetőleg friss kapor
- kakukkfű
- 2 fokhagyma
- 4 babérlevél
- só, bors
- őrölt szerecsendió
- 1 narancs reszelt héja
- 50 g teavaj
- 1 édeskömény
- 50 ml paradicsompüré
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 nagy halfej
- 1 kg tetszés szerinti tengeri hal
- 30 dkg feketekagyló
- 50 dkg megpucolt garnélarák farok
A sűrítéshez:
- 1 tojássárgája
- 15 dkg burgonya
- 3 fokhagyma
- csili
- 2 evőkanál mustár
- 100 ml olívaolaj
- fél citrom facsart leve
Elsőre, ha végigfut az ember a hozzávalókon, bizony hamar észreveheti, hogy ez nem egy párperc alatt elkészülő fogás. Ezért érdemes a család többi részét is befogni a munkába. Az előkészítési fázis a legnehezebb, utána már gyerekjáték az összeállítás.
Az összes zöldséget megpucoljuk, és felkockázzuk. Egy hatalmas fazékban megolvasztjuk a vajat, és rádobáljuk a felkockázott édesköményt, és sárgarépát. Ezután jöhet a felkarikázott póréhagyma is. Néhány perc elteltével belezúzunk két fokhagymát, majd jöhet a paradicsompüré. Újabb néhány perc elteltével felöntjük a fehérborral, majd jöhetnek a fűszerek, és a narancs reszelt héja. Ezután beledobjuk a felkockázott krumplit is. Fedő alatt főzzük tovább. Ha megpuhult a krumpli, óvatosan kihalásszuk őket egy kis tálkába. Majd kelleni fog a leves sűrítéséhez. Ha végeztünk a folyamattal, jöhet a halfej. Beledobjuk a levesbe és felöntjük húsleves alaplével, úgy, hogy épphogy ellepjen mindent. Amíg fődögél, egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a maradék fokhagymát, hozzáadjuk a csilit, majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük a burgonyához. Hozzákeverjük még a mustárt, és a tojássárgáját, és egy kis merőkanálnyi levet adunk hozzá a levesből. Belefacsarjuk a citromot is, és egy botturmix segítségével sűrű masszát turmixolunk belőle.
Visszatérünk a leveshez. Kivesszük a halfejet, és beleöntjük a burgonyás sűrítményt. Alapos keverést követően és hozzáadjuk a halakat, majd 10 perc elteltével a kagylót és a rákot is. Akkor van készen a leves, amikor minden kagyló kinyílt.
Ennél a levesnél különösen fontos a tálalás. Ügyeljünk arra, hogy mindenki kapjon a tányérjába mindenből (halból, kagylóból, és rákból egyaránt) Creme fraiche-vel és friss kaporral a tetején, egy szelet bagel társaságában tálaljuk!
Bon Appetit!