Tréfli

Csudazölt avokádós-ementális rizottó, grillezett füstölt sajttal

2019. január 14. - Hársfalvai Hajnalka

Nemrég abban a szerencsében volt részem, hogy elutaztunk Lengyelországba. Nagyon szeretem a lengyel konyhát, mert egyszerű és házias ízekkel dolgozik. Mindenféle giccset nélkülöz, és a végeredmény mindig valami igazán lélekmelengető. Szereztem is néhány receptet, amiket majd később fogok elkészíteni. Ezúttal az ott kint megszerzett füstölt sajtot tettem terítékre. Ez az egyik legkedvesebb sajtom. Olyan alakja van, mint egy szappannak, füstölt, és mindenféle cirádás díszek vannak a felszínén. Semmi mást nem kell vele csinálni csak meggrillezni. Ha jól tudom Redykolka névre hallgat. Arra gondoltam, hogy ehhez valami összetettebb köret illik. Így találtam ki, hogy avokádós-ementáli sajtos rizottót fogok készíteni. Ilyenkor télen kiváló ez a köretválasztás mert tele van vitaminnal, csodás színe van, és az íze a tavaszt idézi.

img_2870.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

- 250 g rizottó rizs

- 1,5 dl fehérbor

- 6 dl húsleves alaplé

- 4 érett avokádó

- 1 fej vöröshagyma

- 1 fél citrom leve

- 15 dkg ementáli

- egy csipet cayanne bors

- egy csipet őrölt szerecsendió

- só, bors

- bármilyen grillezhető füstölt sajt feltét gyanánt

- 50 g vaj

Egy serpenyőben a vaj felét felhevítem és megfuttatom rajta a felkockázott vöröshagymát. Ha már üveges, ráöntöm a rizottó rizst, és kicsit megfuttatom folyamatos kevergetés mellett. Felöntöm a borral, és hagyom, hogy elforrjon az alkohol belőle. Ezután jön a türelmi játék. Megmelegítjük egy másik edénybe az alaplevet, és hozzámerünk a rizottóhoz egy merőkanállal. Fokozatosan kell adagolni az alaplevet. Mindig meg kell várni, míg a rizs felszívja magát. Ne hagyjuk felügyelet nélkül. Közben megtisztítom az avokádókat, és egy villával összetöröm őket. Sózom, borsozom, és hozzáadom a cayanne borsot és a szerecsendiót is, végül a fél citrom levét. Alaposan összekeverem és félreteszem. 

Amikor már majdnem teljesen puha a rizs, hozzákeverem a lereszelt ementáli sajtot is. Ha elkészült a rizs leveszem a tűzről és hagyom 5 percet hűlni. Az avokádós keveréket csak ezután keverem hozzá. Fontos, hogy az avokádót nem kell főzni. A lényeg, hogy minél frissebb állapotban kerüljön az asztalra. A hűlési idő alatt pedig pont van idő a füstölt sajt meggrillezésére.

Dobry apetyt!

süti beállítások módosítása