Tréfli

Görögszénás-indiai sütőtökkrémleves

2016. november 08. - Hársfalvai Hajnalka

A sütőtök (valójában sonkatök) már önmagában is egy nagyon különleges alapanyag. Rikító narancs színével eszünkbe juttatja az igazi bevackolódós őszi délutánokat.

sutotok.JPG

A tököt leggyakrabban krémlevesnek szokták elkészíteni, és alapvetően az édes ízek dominálnak benne. Úgy gondoltam ezúttal szakítok a hagyományokkal, és fordítok egyet recepten. A tök cukros ízét egy kis chillivel kompenzáltam, kiegészítve egy csipetnyi curry porral és görögszénával. Curry port szinte bármelyik nagyobb boltban be lehet szerezni, viszont a görögszénával már nehezebb a helyzet. Két főbb beszerzési helyem van a városban: A Vásárcsarnok melletti ázsiai bolt, illetve a Wesselényi utcában a Szép Kis India névre hallgató fűszerbolt. 

Fontos megjegyezni, hogy ebből nehéz kisadagot csinálni, de minek is akarnánk, mert bizony az ember egyszer, ha megkóstolja, utána hajlamos függővé válni. Ha vendégeket várunk, kiváltképp ajánlom ezt a levest előétel gyanánt. 

Íme a recept:

Hozzávalók:

- 1 egész sonkatök

- 3 dl 20%-os tejszín

- 2 dl húsleves alaplé (ennek hiányában 2 egész marhahúsleves kocka)

- egy csipet erős őrölt chili

- 2 teáskanál curry por

- 2 evőkanál görögszéna

- fél mokkáskanál őrölt szerecsendió

- 4 szem szegfűszeg

Elkészítés:

A sütőtököt apróbb cikkekre vágjuk, kikaparjuk a belsejét és 180-200 fokon, légkeveréses üzemmódban, 45 percre a sütőbe tesszük. Amikor már enyhén feketés a tök széle, kivesszük a jól átsült szeleteket, és lehúzzuk a héjukat.

A héj nélküli tökszeleteket beletesszük egy nagyméretű lábasba és felöntjük a húsleves alaplével. Ezt követően a fazekat rátesszük a tűzhelyre és elkezdjük lassan melegíteni. Amikor felmelegedett  bot-turmix segítségével pürévé pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, és beletesszük az összes fűszert. Rottyanásig főzzük, majd mehet bele a tejszín is. Összeforraljuk és már készen is vagyunk. 

Jöhet a tálalás. Jómagam amolyan bohóchalas mintázat mellett döntöttem, és a tejszínnel fehér csíkokat húztam a levesre, majd megszórtam egy kis csilivel és néhány szem görögszénával.

Nyammmi! Fantasztikus ez az ősz!

 

55ec515cf3013708514cf1c492f87ae7.jpg

 

 

süti beállítások módosítása