Tréfli

Egy boldog áldozati bárány :

Rostonsült sáfrányos báránygerinc, vargányás-fehérboros mustárszósszal

2016. november 22. - Hársfalvai Hajnalka

Mit is mondhatnék erről az ételről? Egyszerűen isteni. És bármilyen kacifántos is a neve, az elkészítése annál egyszerűbb. Amit fontos megjegyeznem az az, hogy ennek az ételnek két titka van. Az egyik a valódi és friss bárány, a másik pedig az erdei gomba. Ami a bárányt illeti, azért még sajnos manapság is előfordul, hogy már nem mai bárányt mér ki a hentes, hanem birkát. A birka sem rossz, de annak már van egy kis faggyú íze, és emiatt teljesen máshogy kell elkészíteni. Ha biztosra akarunk menni, akkor menjünk olyan henteshez, aki rendszeresen árul bárányt is. Ahogy már egy korábbi bejegyzésemben említettem én a körúton találtam egy török hentest. Nála remekbeszabott húskészlet van. Gomba tekintetében szerencsém volt, a Mátrában sikerült csodás vargányát szedni, és felszeletelve kiszárítani. Szárítva és fagyasztva is lehet nagyobb boltokban kapni. A szárított vargánya, vagy bármilyen más erdei gomba azért előnyös, mert nagyon intenzív az íze, másrészről pedig sokáig eláll.

Így nézett ki főzés előtt az én mise en place-em (ezt a kifejezést én is most tanultam Anthony Bourdain konyhafőnök könyvéből :-) - azt jelenti, hogy egy ételhez még a főzés megkezdése előtt minden szükséges hozzávalót előkészítünk, és katonás sorba állítjuk a konyhapultunkon.)

img_1243.JPG

Hozzávalók 2 személyre:

- 2 nagyobb szelet báránygerinc

- sáfrány

- só, bors

A szósz kellékei:

- 1 evőkanál vaj

- 1 dl alaplé, vagy 1 marhahúslves kocka

- 3 evőkanál liszt

- bors (lehetőleg fehérbors)

- 1 tojássárgája

- 1 evőkanál mustár

- 1 dl száraz fehérbor

- fél dl tejszín/ tej

- szárított erdei gombák

A báránnyal kezdünk. Bepácoljuk sóval, borssal, és a sáfránnyal. Ha nem porállagú sáfrányunk van, akkor a sáfrányszemeket olajban egy órával korábban ki kell áztatni, és utána a kiázott olajos sáfránnyal bekenni a húst. Néhány órát hagyjuk állni, majd hirtelen lángon megpirítjuk minden oldalát egy serpenyőben. Hasonlóképpen készül a hús, mint egy marha steak. Azaz, itt sem kell feltétlenül arra törekednünk, hogy minél jobban szétsüssük. Ha körbesült minden oldala, mehet be a 200 fokos sütőbe kb. fél órára. Innentől kezdve már csak az ízlésünk és az éhségünk szab határt annak, hogy mikor vesszük ki.

Mindenesetre, amíg a báránykánk a sütőben sütkérezik, elkészítjük a mennyei mártást. Ehhez vajon megpirítjuk a lisztet és besamel mártást készítünk belőle (hozzáadva a tejszínt, a fehérbort, és a mustárt). Ezt követően beledobáljuk a gombákat, fűszerezzük, és levesszük a tűzről. Ezután jöhet bele a tojássárgája, amit alaposan elkeverünk, és készen is vagyunk.

A bárányt ezzel a szósszal és ízlés szerintit körettel tálaljuk. Krumplipürével ajánlom leginkább. :-)

süti beállítások módosítása