Tréfli

Benelux koktél

2016. december 17. - Hársfalvai Hajnalka

Az ünnepek közeledtével gyakran "szűklátókörűen" csak a karácsonyi menü étel részével foglalatoskodunk, és megfeledkezünk a feszültségoldó, boldogságfokozó nedűkről. Pedig nem kellene! :-) Érdemes ebbe is egy kis időt fektetni egyrészről a jó hangulat megalapozása, másrészről az ünnepi asztal látványának fokokozása végett. 

A leggyakoribb ünnepi ital a tojáslikőr, a kávélikőr és a puncs, vagy forraltbor. Ezek egytől egyig nagyon finomak, de talán kicsit megfáradt ötletek. El kezdtem kutakodni a koktélok világában. Több ezer fajta jött velem szembe, de valahogy mindegyikből hibádzott valami. Végül amellett döntöttem, hogy inkább én magam állítom össze a saját italomat.

Igazán kedvelem, főleg karácsony közeledtével a mandarint, és a narancsot, így biztos voltam benne, hogy ez az ízvilág benne lesz majd a koktélban. Lévén, hogy Hollandiában vagyok, így adott volt, hogy a hollandok nemzeti italát fogom használni: a Jenever-t, ami gyakorlatilag a helyi gin. Nagyon tiszta alkohol, és önmagában is finom az íze. Amit még mindenképp bele akartam emelni az italba az a tojásfehérje. Tudom, hogy akik nem nagy koktélosok, azoknak ez elsőre kicsit unortodox megoldásnak tűnhet, de higgyétek el, tökéletesen passzol a citrusfélékhez. Nem is húzom tovább az időt. Íme az én Benelux koktélom.

img_2765.JPG

Hozzávalók (4 főre):

- 2 dl Jenever / gin, vagy akár vodka is lehet

- 6 nagyobb szem narancs

- 4 citrom

- 3 lime

- 4 tojásfehérje

- 2 egész csillagánizs

- 1 fahéjrúd

- 3 egész szegfűszeg

- 100 g cukor

- 50 ml víz

Először a cukorszirup összeállításával kezdem a sort! Egy kisebb lábasban felforralom a cukrot a vízzel, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a csillagánizzsal. Egy sötétbarna folyékony szirupot kell hogy kapjunk. Ha ezzel megvolnánk kivesszük belőle az egész fűszereket, és hagyjuk kihűlni. 

A citrusféléket kifacsarom egy kancsóba és alaposan összekeverem a ginnel.

A tojásfehérjéket habbá verem és a háromnegyedét óvatosan beleforgatom a gin keverékbe. 

A koktélos poharak szélét kívülről bevizezem és cukorba mártom, hogy kapjanak egy aranyos kis glóriát. Ezután beleöntöm a kész koktélt és egyesével a tetejükre halmozom a maradék fehérjét.

Nincs más hátra, mint meginni ezt az isteni nedűt!

Ahogy a hollandok mondanák:

Proost!

süti beállítások módosítása