Tréfli

Egészben sült tengeri hal, pikáns mediterrán szósszal

2016. december 21. - Hársfalvai Hajnalka

Ismét egy remek fogást fogok bemutatni nektek. A karácsonyi asztalon megkerülhetetlen étek a hal. De valahogy mindig úgy érzi az ember, hogy bonyolult az elkészítése, és sok pepecseléssel jár. Nos, kérem szépen az alábbi étel egyszerű, nagyszerű és fenséges. Olyan hozzávalókat igyekeztem beletenni, amik kihozzák a hal ízét, ugyanakkor nem nyomják agyon egymást. Azon töprengtem, hogy mi is illik a legjobban a tengeri halhoz. Egyrészről természetesen elengedhetetlen kellék a citrom, de én valamivel többre vágytam. Ízgazdagabb fogással szerettem volna előrukkolni. És ekkor villant be, hogy a paradicsom, és az olajbogyó is színvonalas társasága lenne a halnak. De beletölteni azért mégsem akartam, így szószként tálaltam. 

img_2781.JPG

Íme a recept.

Hozzávalók 4 főre:

- 3 egész közepes tengeri hal (Jómagam a branzino mellett voksoltam.)

- 2 egész citrom

- 200 gramm zöld, töltelékmentes, magozott olajbogyó

- 20 dkg paradicsom (koktélparadicsom is lehet)

- 1 dl fehérbor

- friss korianderágak / ha nincs akkor a petrezselyem is megteszi

- 5 fej fokhagyma

- só, bors

Ez az étel véleményem szerint grillen elkészítve lehet a legfinomabb, de mivel most tél van, abból kell főznünk amink van. Ám mutatok egy trükköt, amivel azért közel olyan jó ízhatást érhetünk el. Először is nagyon fontos megjegyeznem, hogy a halas embert mindenképp kérjük meg rá, hogy tisztítsa ki nekünk a halat. Nem mintha finnyás lennék, de azért egy halkibelezés nem épp tartozik a kedvenc tevékenységeim közé. Szóval sokat segítünk magunkon, ha erre odafigyelünk. Másik fontos dolog, hogy szemezzünk a hallal :-) Nézzük meg jó alaposan, hogy nem zavaros e a szeme. Ha kicsit tejüvegszerű, akkor bizony az a hal már nem friss. Kérdezheti az ember, hogy ugyan Magyarországon hogy is lehetne bármilyen tengeri teremtmény friss. De a frissesség alatt nem azt értem, hogy most fogták ki a vízből, hanem azt, hogy a kapás után mennyire volt megfelelően hűtve és tárolva. Ha kiválasztottuk a tökéletes zsákmányt, nincs más dolgunk mint nekilátni.

A halakat alaposan átmosom hideg vízzel. A belseljükbe is jó sok vizet engedek, és kézzel kicsit meg is dörzsölöm, hogy minél tisztább legyen. Beirdalom mindkét oldalát. Ezután sózom, borsozom kívül-belül és a beirdalt részeken is, majd félreteszem, hogy jól átjárják az ízek. Ezalatt elegendő időm van az előkészítő munkálatokra, a szósz elkészítésére, és a köret összeállítására. ( A köretre most nem térek ki, én egyszerű petrezselymes burgonyát készítettem hozzá, mert a kevesebb  több.)

Másfél citromot felkarikázok. A maradék felet, pedig félreteszem. A fokhagymagerezdeket apró szeletekre vágom. Ez lesz majd a halbavaló töltelék. Nekilátok a szósznak. Ehhez olívaolajon megfuttatom a felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadom a felkarikázott olívabogyót. Ha átforrósodott mehet, az apróravágott paradicsom. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, belefacsarjuk a maradék fél citromot, és hozzáadjuk a bort is, majd rottyanásig főzzük. Igazán pikáns íze lesz majd ennek a csodának, amikor a halhoz tálaljuk.

Ha ezzel megvolnánk, ismét visszatérünk a tengeri lényünkhöz. Íme a trükk: még mielőtt bármit beletöltenénk, megkapatjuk serpenyőben a külsejét mindkét oldalán. Ha van otthon grillserpenyőnk, akkor ez a legjobb hozzá. Aláöntünk egy evőkanál olívaolajat és mindkét oldalát magas hőfokon kb. 2-2 percig pirítjuk. Azt javaslom, hogy a farkánál fogva emeljük meg és forgassuk át az egyik oldaláról a másikra, mert ha spatulával tesszük, akkor nagy eséllyel felsértjük a hal bőrét, és az nem valami szép. Ezt a faroknál fogva megfordítást csak itt tudjuk megtenni, mert még nem puhult meg a hal. Később, a tálalás során ezt a műveletet nem lehet megcsinálni, mert a súly miatt kettészakad a halunk. Ha megpirult a bőre, kifektetjük egy vágódeszkára és beletöltjük a citromkarikákat, a fokhagymaszeleteket, és a koriandert. A sütőt 200 fokra állítom, légkeverésesre. Javaslom a halakat rácson sütni, és a rács alá tenni egy másik tepsit, ami felfogja a kisülő folyadékot. Kb 40 percig sütöm őket. Ha puhának tűnnek, akkor átállítom grill fokozatra és kb 10 percig pirítok még egyet rajta.

Egy nagy tálalóedényre helyezem őket, ha készek, és nyakon öntöm a szósszal. 

Mindenkinek nagyon jó étvágyat kívánok!

u.i.: Ígérem a következő bejegyzésem már édesség lesz. :-) Mit szólnátok egy jó kis narancsos, mentás, csokis lávasütihez? 

 

 

süti beállítások módosítása