Tréfli

Zsenge-tavaszi ázsiai zöldségkrémleves

2017. január 16. - Hársfalvai Hajnalka

Nem tudom, hogy csak mi magyarok vagyunk-e ennyire levesesek, vagy a többi nemzet sem bírja sokáig, ha nem melegíti át tetőtöl talpig egy jó forró ragu. Mindenesetre ami engem illet, nem sokáig bírom nélküle. Ha egy leves igazán jól el van készítve, akkor az számomra olyan, mint egy folyékony életelixír. Ilyenkor télen meg különösen szükségünk van rá. 

img_3013.JPG

A kiskamrámban volt otthon néhány zöldség, és azon töprengtem, hogy hogy tudnám felhasználni őket. ( A kiskamra egészen pontosan a konyhaszekrényem egyik kijelöl sarokeleme, de ez már részlet kérdése :-) ) Az jutott eszembe, hogy összedobok egy zöldségkrémlevest. De hogy hű legyek önmagamhoz, mindenképpen szerettem volna valamivel megbolondítani. Elővettem a fűszereskosaramat és leltáraztam, hogy miből élünk. A választásom a mangóporra, a kínai ötfűszerre, és a csiliporra esett. A végeredmény valami egészen fantasztikus lett. 

Hozzávalók 4 személyre:

- 4 szál sárgarépa

- 3 szál fehérrépa

- fél gumó zeller

- 5 szál angolzeller

- fél gumó karalábé

- friss petrezselyem

- 1 fej vöröshagyma

- 3 gerezd fokhagyma

- 3-4 dl tejszín

- 5 dl húsleves alaplé

- 2 teáskanál mangópor

- 2 teáskanál kínai ötfűszerkeverék

- 1 teáskanál csilipor (ízléstől  és merészségtől függően)

- só

A zölsgégeket megpucolom, közepes nagyságúra vágom, és a húsleves alaplében teljesen puhára főzöm. A többi fűszert szándékosan csak később adom majd hozzá, mert elég intenzív az ízük. Amikor megpuhultak, a tűzről levéve egy botmixer segítségével nagyon alaposan összeturmixolom. Szánjunk rá elég időt, mert fontos, hogy elég krémes legyen a végeredmény. Ezután nagyon alacsony lángon visszateszem a tűzre. Ekkor teszem bele az összes többi fűszert. Pár percig főzöm, majd jöhet a tejszín. Összerottyantom a levest és már kész is.

Tejszínnel, nagyon forrón tálalom!

Jó étvágyat hozzá!

 

süti beállítások módosítása