Az orosz konyha elsősorban nem az édes fogásairól híres, úgyhogy ezért is érdemes nagy becsben tartani ezt az ételt. Szirnyikinek hívják, és talán a túrógombóchoz áll a legközelebb az íze. Azonban ez esetben nem vízben főzzük ki a túrós masszát, hanem kisütjük. Ettől lesz kívül kicsit ropogós, belül pedig lágyan omlós. Cukros tejföllel is megállja a helyét, de én ezúttal egy házi vörösboros-szilvalekváros öntetet készítettem hozzá.
A túrónak köszönhetően egyáltalán nem nehezít el ez az édesség, ugyanakkor mégis maximálisan kielégíti az édességhiányunkat. Fogyaszthatjuk azon melegében, de akár hűtve is.
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g zsíros túró
- 2 egész tojás
- 5 evőkanál liszt
- 1 dl száraz vörösbor
- 2 evőkanál szilvalekvár
- forraltbor fűszerkeverék (1 rúd fahéj,1 csillagánizs, 3 db szegfűszeg, gyömbér, barnacukor, egy citrom vékonyra vágott héja) - én szerencsés voltam, mert az egyik kedves barátnőmtől kaptam egy csomag előre elkészített mesésen illatozó forraltborkeveréket, úgyhogy én azt használtam fel :-)
A túrót összekeverjük a tojásokkal, és a liszttel. Ezután kis lepénykéket formálunk belőle és olajon kisütjük mindkét oldalukat. Nagyon fontos, hogy mindenhol egyenletesen legyen olaj a serpenyőben, mert különben csúnyán megég.
Eközben felteszem forrni a bort, beleöntöm a fűszerkeveréket, és körülbelül felére forralom. Kiveszem belőle az egész fűszereket, ezután beleteszem a lekvárt, és alaposan összekeverem. Amint újra rotyogni kezd, elzárom alatta a tüzet és már tálalok is.
Porcukorral meghintem a lepénykéket és arra jöhet rá a vörösboros szósz.
Roppant egyszerű, de annál finomabb ez az étel!
Jó étvágyat hozzá!