Tréfli

A síszezon kedvence: pikáns sörös-cheddar sajtos osztrák nokedli

- egyenesen a hüttéből

2017. február 23. - Hársfalvai Hajnalka

Valljuk meg a január-februári időszakot nem egyszerű átvészelni. Ilyenkor már az ember zsigerileg vágyik a tavaszra, mint beteg a kompótra. Ezért is fontos, hogy találjunk kapaszkodópontokat, amivel át tudjuk vészelni ezt a két keserves hónapot. Sokan ilyenkor elmennek síelni, és ha már ott vannak akkor “hüttéznek” is egyet. 

A kis vendéglátó lokálokban a forraltboron kívül, általában igen tartalmas ételekkel szolgálnak, mert a sprortolóknak pótolniuk kell az energiát. Az egyik ilyen tipikus kunyhó-kaja a kasespatzle: ami tulajdonképp nem más, mint egy sajtszósszal nyakonöntött nokedni, sült hagymával a tetején. 
Három dologgal turbóztam fel az eredeti fogást. Egyrészről a nokedlitésztába szódavíz helyett, sört tettem, ettől enyhén savanykásabb lett az íze, de csak épp annyira, hogy kellemes legyen. Másrészről cheddar sajtot használtam, amitől a csodás vibráló sárga lett a szósz színe. Mindehhez hozzáadtam egy kis harisszát, és egy korty sört hogy pikánsabb íze legyen.
img_3562.JPG
Hozzávalók 4 főre:
  • 500 g búza finomliszt + 2 evőkanál a szószhoz
  • 4 egész tojás
  • 2 + 1 dl világos sör
  • 2 + 1 dl tej
  • 35 dkg vörös cheddar sajt
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 teáskanál harisszapaszta/ ha nincs otthon akkor Erős Pista, vagy őrölt chilli is megteszi
  • 2 fej vöröshagyma
  • egy csokor petrezselyem
  • 2 fej paradicsom a tálaláshoz
  • só, bors
  • szerecsendió
A tésztához összedolgozzuk a lisztet, a tojással, 2 dl sörrel, és 2 dl tejjel. Ezután alaposan sózzuk, borsozzuk. Fakanállal keverjük össze, és jó erős mozdulatokkal, addig csináljuk, amíg nem pöfékel a tészta :-)
Ha ezzel megvolnánk felteszünk forrni egy lábasban vizet, beleöntünk egy kis olajat, és egy csipet sót adunk hozzá. Amíg felforr nekilátunk a lyoni hagyma elkészítésének. Ehhez a vöröshagymát felvágjuk, és egy evőkanál lisztet hintünk rá, majd alaposan megkeverjük, hogy egyenletesen mindegyik szeletre jusson a lisztből. Ezután olajon kisütjük őket. Legyünk nagyon óvatosak. Ne magas lángon süssük, mert ha sötétre sül, akkor keserű lesz az íze. Amint világosbarna lesz a színe, azonnal szabadítsuk is meg az olaj fogságából. Tegyül őket papír kéztörlőre és tálalásig tegyük félre őket. 
Ha felforrt a víz, nokedliszaggatóval szaggassuk bele a tésztát és addig főzzük, amíg a felszínre nem jönnek a helyes kis galuskák.
A szószhoz tegyünk fel a tűzre egy evőkanál teavajat egy serpenyőbe. Kanalazzuk rá a lisztet és kicsit pirítsuk meg. Lassanként adagoljuk hozzá a tejet, majd ha sűrű szószt kaptunk, jöhet a sör is. Várjuk meg, amíg teljesen fel nem forrósodik. Ekkor mehet bele a reszelt cheddar sajt. Eleinte kicsit ragacsosnak fog tűnni, de ne ijedjünk meg tőle. Most jöhet bele a harissza, az örölt szerecsendió, a só és a bors. Ha túl sűrűnek érezzük, adhatunk még hozzá egy kis sört. Addig rotyogtassuk, amíg már nem nyúlós a szószban a sajt. Ekkor levehetjük a tűzről, és azon melegében tálalhatjuk is, paradicsommal a tányéron, egy kis petrezselyemmel és lyoni hagymával megszórva.
Nem mondom, hogy ez a legegészségesebb étel, de szerintem megéri egy körrel többet futni érte, mert rendkívül finom az íze, és amúgy is tél van, ilyenkor nem szabad túlzásba esni a fogyókúrázásban.
süti beállítások módosítása