Tréfli

A házibulik sztárja - humusz mártogatós

2017. április 06. - Hársfalvai Hajnalka

Amikor nemrég elkészítettem az én algír mentás báránybordámat, akkor kicsit túllőttem a célon és olyan nagy mennyiségű csicseriborsót főztem meg, hogy nem tudtam mit kezdeni vele. Innen jött az ötlet, hogy humuszt készítek belőle. 

A csicseriborsó nagyon-nagyon egészséges étel, és a Közel-Keleten előszeretettel használják a konyhájukban. A humusz már ősidőktől kezdve népszerű fogás, mivel nincs benne tejtermék, így hosszú ideig elállt a meleg sátrakban is, anélkül, hogy megromlott volna. Az izraeli konyha mondja elsősorban magáénak, de az arab országokban is előfordul bizonyos változata. Alapvetően két fontos dolog határozza meg, hogy milyen lesz a végeredményünk. Az egyik, hogy semmiképp se konzerv csicseriborsót használjunk, hanem igenis vegyük rá a fáradságot, és mi főzzük ki. A siker másik kulcsa, hogy jó minőségű botmixerrel dolgozzunk.

17474757_1354796634557724_50063930_n.jpg

Íme a recept 10 főre:

- 200 g csicseriborsó

- 1 dl olívaolaj

- fél citrom leve

- őrölt szárított csili

- 2 gerezd fokhagyma

- só, bors

- őrölt fűszerkömény

- 2 evőkanál tahini (szezámpaszta)

A csicseriborsót megfőzzük. Ez meglehetőseg időigényes akár 2 órát is eltarthat, de nem igényel törődést. Ha ezzel megvolnánk, leszűrjük, de a főzőlevét nem öntjük ki, hanem félretesszük. Egy botmixer segítségével nagyon alaposan pépesítjük. Könnyítés képpen hozzáadhatunk a főzővízből, éppen annyit, hogy még az állaga ne legyen folyós. Ezután mehet a zúzott fokhagyma, a tahini, a só, a bors, a fűzerkömény , a citrom, és az olívaolaj a csicseriborsóhoz. Még egyszer átmegyünk rajta a mixerrel.

Olívabogyóval és őrölt csilivel díszítve tálaljuk! Pitával, vagy zöldséghasábokkal lehet tunkolni belőle!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

süti beállítások módosítása